Przejdź do głównej zawartości

Bułki do burgerów

Nie jestem wielkim zwolennikiem klasycznego, pszennego pieczywa, zdecydowanie częściej sięgam po ciemne odmiany, napakowane ziarnami i pachnące zakwasem. Próby tłumienia moich zapędów nawracania na zdrowe żywienie dochodzą do głosu tym głośniej, kiedy przygotowuję domowe burgery, wtedy zdrowa bułka nie ma żadnych szans w konfrontacji z maślaną pszenną ;) Chcąc zadowolić wszystkich "konsumentów" i mając na uwadze, że pszenna buła powstaje w domowych warunkach. co pociąga za sobą dobrą konsekwencję nie stosowania polepszaczy i konserwantów, sama decyduję się na grzeszną konsumpcję ;) 

Składniki na 10 szt

Czas przygotowania: 2 h 


500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
25 g świeżych drożdży lub 7 g instant
1 jajko + 1 żółtko
ok 300 ml mleka + 1 łyżka
50 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżka sezamu


















Przygotowanie:




1. Mąkę przesiewamy do miski miksera, dodajemy sól, mieszamy
2. Masło roztapiamy
3. W wysokim kubku łączymy drożdże z 1 łyżką cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka, rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 min, aż zaczyn się spieni
4. Przelać zaczyn do miski z mąką, mieszać początkowo łyżką drewnianą, dodać jajko i pozostały cukier, kiedy konsystencja stanie się bardziej jednolita, dolewamy roztopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto za pomocą haka do wyrabiania ciasta lub ręcznie przez ok 15 min
5. Odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 60 min
6. Wyjmujemy ciasto na blat i ugniatamy chwilę, dzielimy na 10 części, formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min
7. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, żółtko roztrzepujemy z 1 łyżką mleka i smarujemy wyrośnięte bułeczki, posypujemy sezamem
8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 min






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

megii013 pisze…
Wyglądają obłędnie) ) i ten sezam...

Popularne posty z tego bloga

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…