Przejdź do głównej zawartości

Bułki do burgerów

Nie jestem wielkim zwolennikiem klasycznego, pszennego pieczywa, zdecydowanie częściej sięgam po ciemne odmiany, napakowane ziarnami i pachnące zakwasem. Próby tłumienia moich zapędów nawracania na zdrowe żywienie dochodzą do głosu tym głośniej, kiedy przygotowuję domowe burgery, wtedy zdrowa bułka nie ma żadnych szans w konfrontacji z maślaną pszenną ;) Chcąc zadowolić wszystkich "konsumentów" i mając na uwadze, że pszenna buła powstaje w domowych warunkach. co pociąga za sobą dobrą konsekwencję nie stosowania polepszaczy i konserwantów, sama decyduję się na grzeszną konsumpcję ;) 

Składniki na 10 szt

Czas przygotowania: 2 h 


500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
25 g świeżych drożdży lub 7 g instant
1 jajko + 1 żółtko
ok 300 ml mleka + 1 łyżka
50 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżka sezamu


















Przygotowanie:




1. Mąkę przesiewamy do miski miksera, dodajemy sól, mieszamy
2. Masło roztapiamy
3. W wysokim kubku łączymy drożdże z 1 łyżką cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka, rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 min, aż zaczyn się spieni
4. Przelać zaczyn do miski z mąką, mieszać początkowo łyżką drewnianą, dodać jajko i pozostały cukier, kiedy konsystencja stanie się bardziej jednolita, dolewamy roztopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto za pomocą haka do wyrabiania ciasta lub ręcznie przez ok 15 min
5. Odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 60 min
6. Wyjmujemy ciasto na blat i ugniatamy chwilę, dzielimy na 10 części, formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min
7. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, żółtko roztrzepujemy z 1 łyżką mleka i smarujemy wyrośnięte bułeczki, posypujemy sezamem
8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 min






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

megii013 pisze…
Wyglądają obłędnie) ) i ten sezam...

Popularne posty z tego bloga

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler


Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…