Przejdź do głównej zawartości

Sernik korzenny z kajmakiem

Mija kolejny rok pracy, ten był dla mnie pracowity, ale to nie znaczy, że nie mógłby być bardziej.  Każdy kończący się rok to czas relekcji i podsumowań, to czas postanowień i planów. Jestem zadowolona gdyż udało mi się sprostać wielu swoim postanowieniom, a te które pozostały wciąż na liście, widać nie był najważniejsze. Pod koniec dnia, pod koniec roku, spójrzmy wstecz i pomyślmy sobie: bywało różnie, bywał też źle ale, nie bywało znów tak najgorzej, skoro daliśmy radę. Nie zawiedliśmy najbliższych przesadnie, zadzwoniliśmy, spotkaliśmy się, pomogliśmy - zrobiliśmy wiele prostych rzeczy, ale to z nich właśnie składa się codzienność, a gdy codzienność wywołuje w naszych głowach spokój to żadne "jutro" nie jest straszne. Życzę Wam kochani właśnie takiego "jutra". Szczęśliwego Nowego Roku życzy:
Słodki Kompromis

Składniki na tortownicę o śr 26 cmCzas przygotowania: 120 min + chłodzenia




Spód


300 g kruchych ciasteczek korzennych
80 g masła



Masa twarogowa


500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego
500 g sera mascarpone
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub ryżowej
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub nasionka z 1 laski wanilii
5 jajek
2 żółtka
1/3 szklanki śmietany 30%

Kajmak


gotowa masa krówkowa lub puszka słodzonego mleka skondensowanego *
2 garście orzechów włoskich do dekoracji


*puszkę słodzonego mleka skondensowanego gotujemy w garnku z wodę przez ok 4 godziny, pod żadnym pozorem nie otwieramy puszki dopóki zupełnie nie wystygnie, tak przygotowaną masą smarujemy wierzch zimnego sernika





Przygotowanie:


1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz żeby papier wystawał na zewnątrz, boków niczym nie wykładamy i nie smarujemy niczym
2. Produkty powinny mieć temperaturę pokojową, najlepiej wyjąć na całą noc
3. Spód - ciasteczka kruszymy, masło topimy, łączymy ciastka z masłem, wykładamy na przygotowane dno, dociskamy, tworzymy lekki brzeg, wstawiamy do lodówki
4. Masa twarogowa - twaróg, mascarpone, cukier, mąkę oraz wanilię dodajemy do miski, mieszamy na wolnych obrotach aż całość uzyska jednolitą konsystencję, następnie dodajemy po jednym jajku, miksując za każdym razem kilka sekund, na koniec dodajemy same żółtka i śmietanę
5. Masę wylewamy na utwardzony spód ciasteczkowy
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy sernik, pieczemy 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ok 120 min, do czasu kiedy środek nie jest już płynny, masa powinna być lekko ścięta
7. Obręcz zdejmujemy dopiero kiedy sernik zupełnie wystygnie, następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc
8. Zimny sernik smarujemy przed podaniem kajmakiem i dekorujemy orzechami


* czekoladowe choinki - ok 150 g białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali, zabarwiamy zielonym barwnikiem spożywczym. Na arkuszu papieru do pieczenia układamy patyczki, ok 6 szt. czekoladę przelewamy do woreczka strunowego, w którym po nalaniu czekolady odcinamy końcówkę, wyciskamy cienkim strumyczkiem kształt choinki tak żeby zalać patyczek mniej więcej do połowy, oprószamy choinkę dowolną posypką cukrową, odkładamy do zamrażalnika lub do lodówki na ok 15 min aż choinki stwardnieją 


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.