Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasteczka z witrażykiem

Moi drodzy Czytelnicy, jeśli jeszcze jakimś cudem nie macie pomysłu na ciasteczka, to zapraszam. Przepis jest bardzo prosty, a efekt WOW murowany. Możecie wybrać dowolny kształt większej i malutkiej foremki, po prostu bawcie się kształtami. Należy jedynie pilnować ciasteczek, żeby landrynki się nie karmelizowały, inaczej masa landrynkowa zmieni kolor. Ciasteczek nie należy również podnosić za wcześnie z blachy, muszą na niej ostygnąć zupełnie, wtedy z łatwością je zdejmiecie, inaczej witrażyk się zniszczy.


Korzystając z okazji i krótkiej chwili wytchnienia pomiędzy barszczem a piernikami, pragnę złożyć Wam życzenia spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech pachną przecunie choinką, piernikami i kompotem z suszu, niech smakują doskonale, są pełne spokoju, radości, rodzinnej atmosfery i wzajemnego szacunku. 

życzy Słodki Kompromis




Składniki na ok 42 szt
Czas przygotowania : 45 min + 1 h chłodzenie


2 i 4/3 szkl mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
duża szczypta soli
2/3 szkl cukru 
227 g masła w temperaturze pokojowej
1 jajo 
1 i 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub esencji 
Ok 200 g landrynek (czerwone, zielone, niebieski)






















Przygotowanie:


1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól mieszamy w misce, odstawiamy
2. Masło wraz z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę, ok 15 min, następnie dodajemy całe jajko, mieszamy.
3. Do ciasta dodajemy mieszankę mąki i łączymy całość, zagniatamy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę
4. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni
5. Landrynki rozdrabniamy za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa, najlepiej zrobić to w woreczku
6. Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym lekko mąką, wycinamy dowolny kształt, za pomocą szpatułki przenosimy kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środku wycinamy dowolny mniejszy kształt, usuwamy go za pomocą patyczka, a w powstałej dziurce wysypujemy pokruszone landrynki, dowolnego koloru, należy uważać aby landrynki nie rozsypały się poza dziurkę, powinny być ich na grubość ciasteczka
7. Pieczemy ciasteczka ok 7 min, ciasteczka nie powinny się zrumienić, a masa landrynkowa nie może się karmelizować     

8. Ciasteczka powinny wystygnąć zupełnie na blaszce , przed pieczeniem można za pomocą słomki wykonać w ciasteczku dziurkę i powiesić po upieczeniu ciasteczka na choinkę 
   





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).