Przejdź do głównej zawartości

Zupa cebulowo-porowa z pulpetami

W sezonie jesienno-zimowym zupy są jak najbardziej pożądane, rozgrzewają i sycą, można w nich przemycić przeróżne warzywa, co sprawdzi się w przypadku małych niejadków. Niejednokrotnie taka gest zupa z mięsno -skrobiową wkładką doskonale zastąpi cały obiad. Cebulę należy wolno karmelizować, wtedy wydobywamy jej słodycz, można również użyć szklanki wina białego, które wlewamy kiedy cebula już się zrumieni,kiedy wino odparuje dolewamy bulion, smak pozostanie, a zupę może zjeść wtedy każdy.

 

Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania: 50 min



280 g pora
600 g cebuli
1 l buliony warzywnego lub mięsnego
1 szklanka białego wina (opcjonalnie)
3 ziemniaki średniej wielkości
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki masła klarowanego
2 gałązki świeżego tymianku
400 g mielonego mięsa indyka
1 jajko
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
sól, pieprz
ok 150 ml kwaśnej śmietany 18%





Przygotowanie:





1.  Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki, rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę, dodajemy liście laurowe, gałązki tymianku oraz ziele angielskie, karmelizujemy na średnim ogniu aż całość lekko się zrumieni, ok 20 min, jeśli używamy wina to wlewamy je w tym miejscu i czekamy aż alkohol odparuje
2. Jasne części pora kroimy w plasterki, dodajemy po zrumienionej cebuli, chwilę smażymy aż pory zmiękną, zalewamy całość gorącym bulionem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przykrywamy i gotujemy ok 10 min
3. Do mielonego mięsa dodajemy płatki owsiane oraz jajko, doprawiamy świeżym tymiankiem, solą i pieprzem, formujemy pulpeciki wielkości większego orzecha włoskiego i wrzucamy do gotującej się zupy, całość gotujemy jeszcze ok 15 min
4. Na koniec zabielamy zupę kwaśną śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).