Przejdź do głównej zawartości

Batony owsiane z masłem orzechowym


Dzieciom do szkoły, dorosłym na pociechę, tak można ująć cały sukces wszystkich owsianych batonów, czyli zdrowego połączenia płatków, orzechów i właściwie wszystkiego co aktualnie przetrzymuje spiżarka, z olejem kokosowym, miodem,  a w tym przypadku nawet z masłem orzechowym. Tych batonów nie pieczemy więc wartości odżywcze  miodu, notabene jakże  cennego w obliczu zagrożenia całkowitym wyginięciem pszczół, pozostają na miejscu, a nie ulatniaja się wraz z żarem z rozgrzanego piekarnika. Olej kokosowy także warto zaangażować ten tloczony na zimno, nierafinowany. Owoce i nasiona możecie stosować zamienne, trzymajcie się jedynie proporcji, żeby batony zbytnio się nie kruszyly. Przechowujemy słodkości w lodówce w szczelnym pojemniku. 

Składniki na ok 10 szt
Czas przygotowania: 45 min

3 szklanki prażonych płatków owsianych góskich
2 łyżki nasion jasnego sezamu
2 łyżki wiórków kokosowych
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki rodzynek sułtanek
3 łyżki jagód goji
szczypta soli
200 g masła orzechowego dobrej jakości
200 ml oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżka miodu











Przygotowanie :




1. Płatki prażymy lekko na dużej patelni, powinny się lekko zarumienić 
2. W rondelku, na minimalnym ogniu  rozpuszczamy olej kokosowy i masło orzechowe, nie podgrzewamy absolutnie, mieszamy stale i jak tylko całość się rozpuścić zdejmujemy z ognia, masa ma być jedynie lekko ciepła 
3. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy posiekaną czekoladę 
4. Do oleju i masła dodajemy łyżkę miodu i całość przelewamy do suchych składników, mieszamy dokładnie i przekładamy na papier do pieczenia, wyrównujemy  na grubość ok 1 cm i wstawiamy do lodówki na ok 30 min, kroimy na paski i przechowujemy w pojemniku w lodówce












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Kinga pisze…
Wygląda apetycznie! :-)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).