Przejdź do głównej zawartości

Jesienna zupa nie tylko z dyni

Te niekontrolowane przerwy na blogu spędzają mi sen z powiek, którego ostatnio i tak u mnie jak na lekarstwo. Liczyłam się z faktem, że wrzesień będzie ciężki, choć tzw. "wakacyjny luz" też wiele do życzenia pozostawiał, to jednak irytuje nie depczący mi nieustannie po piętach czas. Ostatnio tęsknię do coraz bardziej prozaicznych rzeczy  w stylu - nie musieć nic, choć na jeden dzień, móc poczytać w spokoju w ostatnich promykach słońca, wypić ciepłą kawę, pójść na spacer bez zerkania na zegarek, jednak jak na razie to wciąż sfera pobożnych życzeń. Niekończąca się sterta spraw na dziś mocno rywalizuje z tą na wczoraj, zmuszając mnie to naciągania struny na wiolonczeli czasu tak mocno, że pozostaje mi jedynie liczyć, że nic nie strzeli i wszystko zagra bez fałszywych nut - zatem wybaczcie mi te przestoje ;) Z uściskami przesyłam pyszną jesienną zupę nie tylko z dyni.




Składniki na 4-5 porcji

Czas przygotowania : 40 min


1 dynia hokkaido
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 batat
1 czerwona cebula
ok 4 szt. suszonych pomidorów bez zalewy
Kilka suszonych grzybów
3 liście laurowe
Sól, pieprz
1 łyżeczka wędzone ostrej papryki
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
Oliwa z oliwek
Ok 1/2 szklanki mleka kokosowego
Ok 1 l bulionu
4 kolby kukurydzy
1 świeża papryka chilli
Skórka z 1 lionki
60 g masła
2 łyżki posiekanej pietruszki






Przygotowanie



1. Dyni nie trzeba odbierać, wykrawamy jedynie pestki i kroimy miąższ w większe kawałki, tak samo postępujemy z papryką
2. Cebulę obieramy i kroimy w pióra
3. Batata i marchew obieramy i kroimy na kilka części
4. Warzywa rozkładamy na blasze wyłożonej papierem, solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i papryki wędzone, skrapiamy oliwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 25 min aż warzywa zmiękną
5. Suszone pomidory, grzyby i liście laurowe zalewamy 1 l wrzącej wody i odstawiamy na ok 20 min
6. W czasie kiedy warzywa się pieką przygotowujemy kukurydzę, rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy posiekane drobno chilli, startą skórkę z limonki, sól oraz posiekaną natkę pietruszki, tak przygotowanym masłem smarujemy kolby, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach ok 30-40 min, można również kukurydze ugotować ok 8 min we wrzątku, następnie nasmarować masłem przed podaniem
7. Upieczone warzywa miksujemy z bulionem razem z pomidorami i grzybami usuwamy jedynie liście laurowe
8. Dolewamy mleko kokosowe, doprawić do smaku
9. Po upieczeniu ścinamy jeszcze ciepłe ziarna kukurydzy nożem, podajemy gorące wraz z zupą











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Zuza pisze…
skądś to znam... na studiach miałam podobnie.. mój blog potrafił nie widzieć wpisu przez 3 miesiące z rzędu.. przez co pomimo, że ma już 7,5 roku, nadal nie jest "dopicowany". Nad czym strasznie ubolewam :)
MonikaPe. pisze…
Robię b. podobną zupę, tylko bez batata, liści laurowych i grzybów. Wychodzi trochę mniej słodka, ale twoją opcję też przetestuje.
Rak chodzi wspak pisze…
Chciałoby się tak wiele, a czasu tak mało ;) Pozdrawiam serdecznie
zBLOGowani.pl pisze…
Serdecznie zachęcamy do dodania tego przepisu do dyniowej akcji na zBLOGowani.pl. Zbieramy najlepsze dyniowe przepisy z blogów :)
https://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.