Przejdź do głównej zawartości

Bezglutenowe ciasteczka czekoladowo-sezamowe

Ciasteczka z lekkim "twistem" niewielki dodatek pasty tahini zmienia ciasteczka w niepowtarzalne słodkości. Mąka kokosowa jaką namiętnie stosuje w swoich wypiekach, choć wciąż jestem na etapie "demo", znajdzie zwolenników nie tylko diety bezglutenowej, ale również amatorów fitnessu. Dzięki wysokiej zawartości białka, potrawy z niej przygotowane świetnie sprawdzają się w przypadku okołotreningowego posiłku. Bywa trudna, bo pozbawiona glutenu nie skleja się, jeśli masy nie uda się skleić dodajcie więcej mleka, jednak należy pamiętać że wypieki bezglutenowe mają zupełnie inną konsystencję, zbliżoną raczej do piasku, za to zdecydowanie bardziej przyjazne są dla naszych jelit i sylwetki.





 Składniki na ok 20 szt.

Czas przygotowania: 28 min



4 łyżki oleju kokosowego
2 dojrzałe banany
250 g cukru muscavado
200 g mąki kokosowej
1 jajko
ok 100-150 ml mleka roślinnego
2 łyżki kakao
3 łyżki pasty tahini
200 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
nasiona sezamu

















Przygotowanie:



1.  W misce blendera miksujemy miksujemy banany, olej kokosowy, cukier, jajko, tahini i mleko
2. W misce łączymy mąkę i kakao
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
4. Łączymy składniki suche z mokrymi za pomocą szpatułki lub miksera planetarnego, dodajemy posiekaną gorzką czekoladę
5. Ciasto będzie dość sypkie, gdyby jednak się nie kleiło wystarczająco można dolać trochę mleka
6. Za pomocą gałkownicy do lodów lub łyżki nakładamy porcję ciasta i tworzymy kulki wielkości małej mandarynki, lekko spłaszczamy, układamy na blaszce i pieczemy ok 10 min, ciastka mają lekko się zrumienić na brzegach ale pozostać miękkie w środku, delikatnie przekładamy na kratkę
7. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i dekorujemy fantazyjnie przestudzone ciastka, posypujemy sezamem
8. Ciastka przechowujemy w szczelnym pojemniku











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler