Przejdź do głównej zawartości

Tarta czekoladowa z kremem kokosowo-czekoladowym i borówkami

Po dłuższej przerwie spowodowanej nie tylko wakacyjnymi planami, ale również pracą, powracam ze słodkościami. Z pewnością jesteśmy w samym środku najbardziej obfitego, dojrzałego i słodkiego sezonu na warzywa i owoce. Na straganach dominują słodkie pomidory, dorodne papryki, wybujałe cukinie, choć rabarbar, truskawki i czereśnie odeszły to ich miejsce zastępują cudowne jagody, maliny, jeżyny, borówki, morele, a za chwilę niezastąpione w późnoletnich wypiekach śliwki. Moja propozycja na nadchodzący weekend u schyłku wakacji to mocno czekoladowa tarta z borówkami, prosta i szybka w wykonaniu, nawet jeden mały kawałek w pełni zaspokoi "słodkościowe" zachcianki.  

Składniki na ok 12 kawałków

Czas przygotowania: 40 min

Ciasto



100 g zimnego masła
100 g gorzkiego kakao
50 g cukru
130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta soli
1 jajko
kilka łyżek zimnej wody













Krem


1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka cukru
250 g gorzkiej czekolady
ok 300 g borówek amerykańskich
ok 2 łyżki wiórków kokosowych






Przygotowanie:





1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę do tarty, najlepiej taką z ruchomym dnem, smarujemy masłem
2. Mąkę, kakao, cukier i sól wymieszać, masło pokroić w kostkę, za pomocą miksera stacjonarnego lub szerokiego noża i stolnicy łączymy masło z suchymi składnikami do momentu powstania konsystencji mokrego piasku, następnie dodajemy jajko oraz kilka łyżek zimnej wody zagniatamy dłońmi aż masa zacznie się łączyć, formujemy dysk z ciasta, następnie rozwałkowujemy, przenosimy ciasto do formy, będzie sią rwało, ale można wylepić kawałkami
3. Wygniatamy formę ciastem i wstawiamy do lodówki na ok 10-15 min, następnie pieczemy pod obciążeniem* 15 min, po czym zdejmujemy obciążenie i podpiekamy jeszcze ok 10 min
4. Krem -  mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku z cukrem, następnie dodajemy połamaną w kostkę czekoladę, zdejmujemy z ognia, mieszamy do rozpuszczenia się czekolady
5. Wykładamy krem na podpieczony spód, może być lekko ciepły, posypujemy borówkami i wiórkami kokosa, wstawiamy do lodówki aż stężeje
6. Ciasto przechowujemy w lodówce



* kruche ciasto w czasie pieczenia należy obciążyć kulkami ceramicznymi lub po prostu grochem, wysypanym na papierze do pieczenia, wszystko to ma na celu zapobiegnięcie opadnięciu ciasta na bokach formy



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler