Przejdź do głównej zawartości

Zdrowe ciasto owsiane z truskawkami

W czerwcu i lipcu truskawki są moją absolutną obsesją, codziennie kupuję 2 kg i przerabiam na smoothie, dodają do codziennej owsianki, zjadam z jogurtem lub bez dodatków. Truskawki pasują do wszystkiego, są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, a do tego można je jeść bezkarnie bo 100 gramowa porcja ma zaledwie 28 kcal, pomagają schudnąć regulując trawinie i przyspieszając przemianę materii. Ciasto jest banalnie proste, nie zawiera mąki, oleju, masła, jedynie 1 łyżkę cukru, na którą z pewnością możemy sobie pozwolić zachowując zdrowy styl życia ;) Doskonałe dla gości lub kiedy po prostu musimy zjeść coś słodkiego, doskonale przechowuje się w lodówce, w pojemniku, pokrojone na mniejsze kawałki, świetnie sprawdza się wtedy jako przekąska. 

Składniki na ok 8-10 porcji
Czas przygotowania: 45 min


Spód

2 i 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka masła orzechowego *
1/4 szklanki syropu klonowego
1 dojrzały banan
1 jajko (roztrzepane)
1/2 szklanki posiekanych migdałów

Nadzienie 

ok 500 g truskawek
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
ok 1/4 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki syropu klonowego
1 łyżka brązowego cukru
* należy używać masła orzechowego bez dodatków tj. olej palmowy, cukier

Przygotowanie:

1. Nadzienie - skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody, truskawki kroimy w ćwiartki, razem z syropem klonowym i cukrem dodajemy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia i dolewamy rozpuszczoną skrobię, mieszając czekamy aż całość lekko zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia
2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę o wymiarach 20/20 lub podobnych, wykładamy papierem do pieczenia 
3. Banana obieramy i blendujemy na mus, za pomocą miksera łączymy z pozostałymi składnikami na spód ciasta i wykładamy nim przygotowaną foremkę, odkładamy ok 1/4 ciasta, dociskamy dłonią tworząc brzeg jak do tarty
4. Na przygotowany spód wykładamy nadzienie truskawkowe oraz kruszymy na wierzch odłożoną resztę ciasta
5. Pieczemy ok 40 min, kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu 










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Lena pisze…
pyszne ciasto;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler