Przejdź do głównej zawartości

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofany zawartego w orzechach dostajemy porządny zastrzyk energii, a dzięki wysokiej zawartości błonnik regulujemy swoją gospodarkę węglowodanową, obniżamy poziom glukozy we krwi, cholesterol i stężenie trójglicerydów. Jeśli zaprzyjaźniliście się już z masłem orzechowym to zapewne nie będę musiała Was zbytnio nakłaniać do wypróbowania tego przepisu na przepyszne kulki mocy, to fit słodycz, której nie musicie się obawiać. 




Składniki na ok 20 szt
Czas przygotowania: 20 min


1 szklanka płatków owsianych górskich
100 g gorzkiej czekolady
2/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki nasion lnu
1 łyżka nasion chia
1/2 szklanki syropu klonowego























Przygotowanie:



1. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż się lekko zrumienią, często potrząsamy, żeby się nie spaliły
2. Czekoladę siekamy
3. Łączymy wszystkie składniki ze sobą w dużej misce
4. W dłoniach formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, należy mocno ścisnąć masę w dłoni, następnie rolować do uzyskania gładkiej kulki
5. Przekładamy kulki do zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki na ok 10 min, przechowujemy w ten sposób do ok tygodnia ( choć szczerze mówiąc nie ma na to najmniejszych szans, są przepyszne ;)









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Karolina M pisze…
Uwielbiam robić, a potem zajadać kulki mocy! Ostatnio robiłam w wersji jabłkowo-owsianej i też były pyszne! :D


https://buszujwkuchni.com/
Anonimowy pisze…
Czym mogłabym zastąpić syrop klonowy? Chodzi mi o jakiś nie słodki substytut. Nie chciałabym żeby te kulki były tak słodkie.
Anna Petryna pisze…
Syrop klonowy można zastąpić miodem, syropem z agawy,golden syrup lub syropem z trzciny cukrowej, jednak one wszystkie są słodkie, proponuję więc zmniejszyć ilość syropu i dodać więcej masła, tak żeby masa dała się formować. Kulki nie są za słodkie, może jednak Pani się skusi ;) Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).