Przejdź do głównej zawartości

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofany zawartego w orzechach dostajemy porządny zastrzyk energii, a dzięki wysokiej zawartości błonnik regulujemy swoją gospodarkę węglowodanową, obniżamy poziom glukozy we krwi, cholesterol i stężenie trójglicerydów. Jeśli zaprzyjaźniliście się już z masłem orzechowym to zapewne nie będę musiała Was zbytnio nakłaniać do wypróbowania tego przepisu na przepyszne kulki mocy, to fit słodycz, której nie musicie się obawiać. 




Składniki na ok 20 szt
Czas przygotowania: 20 min


1 szklanka płatków owsianych górskich
100 g gorzkiej czekolady
2/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki nasion lnu
1 łyżka nasion chia
1/2 szklanki syropu klonowego























Przygotowanie:



1. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż się lekko zrumienią, często potrząsamy, żeby się nie spaliły
2. Czekoladę siekamy
3. Łączymy wszystkie składniki ze sobą w dużej misce
4. W dłoniach formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, należy mocno ścisnąć masę w dłoni, następnie rolować do uzyskania gładkiej kulki
5. Przekładamy kulki do zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki na ok 10 min, przechowujemy w ten sposób do ok tygodnia ( choć szczerze mówiąc nie ma na to najmniejszych szans, są przepyszne ;)









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler