Przejdź do głównej zawartości

Tarta ziemniaczano cebulowa z gorgonzolą na drożdżowym spodzie

 Kruchy, francuski, drożdżowy, wypełniony masą jajaeczno-śmietanaową lub nie, wytrawny lub słodki, na ciepło lub na zimno, kombinacji smakowych jest od groma, są wytrawne i deserowe, jednak pojawia się jeden problem, a mianowicie w nazewnictwie. Ten placek to tarta czy quiche?
Tarta to wytrawny lub słodki placek składający się z ciasta i  nadzienia, owe ciasto to najczęściej kruche, potem francuskie i drożdżowe. Tarty najczęściej wypełnia się kremami, czekoladą, owocami, mięsem, warzywami, grzybami itp. Czasami, głównie to wytrawne nadzienie, wiązane jest masą śmietanowo-jajeczną. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji i Lotaryngii to zawsze placek z ciasta kruchego lub francuskiego, zawsze z nadzieniem wytrawnym i zawsze zalany masą jajeczno-śmietanową, najsłynniejszy to Quiche Lorraine z boczkiem i serem gruyere. Resumując krótkie wprowadzenie, placek wypełniony śmietanowo-jajeczną mieszaniną może być nazwany zarówno tartą jaki i quiche, jednak placek, który taką mieszaniną nie jest - quiche nigdy nie nazywamy. Czyli moja propozycja to raczej tarta, gdyż ciasto drożdżowe ma u podstaw ;)
 
 
 
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min

Ciasto

25 g świeżych drożdży lub 7 instant
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
4 łyżki oliwy
100 ml ciepłej wody
125 g mąki orkiszowej



Farsz

2 duże ziemniaki
6 cebul
200 g sera gorgonzola
200  ml śmietany 30%
3 łyżki maślanki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
 
1. Ciasto - jeśli używamy drożdży świeżych należy najpierw pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i połączyć z ciepłą, ale nie gorącą wodą, odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na ok 15 min, jeśli zaczyn się spienił oznacza, że możemy go użyć i przystąpić do dalszej pracy, jeśli nie robimy nowy
2. W misce miksera łączymy mąkę i sól, następnie wlewamy zaczyn i wyrabiamy mikserem wyposażonym w hak lub ręcznie, na koniec dodajemy oliwę, wyrabiamy jeszcze ciasto chwilę na blacie, gładką kulę odkładamy do miski, i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 45 min
3. Farsz - ziemniaki obieramy i tniemy na cienkie plasterki, można pomóc sobie mandoliną, do czasu wykorzystania trzymamy plasterki w misce z zimną wodą, cebule kroimy w pióra
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy i smażymy cebule na średnim ogniu, często mieszając, powinna się lekko przyrumienić i zmięknąć, proces ten trwa ok 20 min, cebula musie się skermelizować, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek  
5. Ciasto rozwałkowujemy, formę do tarty smarujemy oliwą, wykładamy ciastem, na wierzchu układamy osuszone plasterki ziemniaków, oprószamy solą, pieprzem, ziarnami kopru włoskiego i oregano, na ziemniaki wykładamy cebule 
6. Gorgonzolę kruszymy lub rozgniatamy widelcem, stopniowo łączymy ze śmietaną i maślanką, doprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na tartę
7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a tartę odstawiamy jeszcze w ciepłe miejsce na ok 15 min 
8. Tarte pieczemy ok 35 min, po tym czasie sprawdzamy nożem czy ziemniaki są miękkie 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler