Przejdź do głównej zawartości

Pełnoziarniste ciastka 2w1


Właściwie to bronię się jak mogę, niestety w konfrontacji z żarłocznymi osobnikami niejednokrotnie ponoszę klęskę. Domowe wypieki mają to do siebie, że smakują zawsze i zawsze zjada się i więcej niż wypada, staram się więc omijać temat jeśli się da, a jeśli się już nie da to przynajmniej stosować zdrowsze rodzaje mąki, dorzucić kakao i gorzką czekoladę. Pozostaje jeszcze kwestia rodzaju wypiekanych ciastek, bo nie może przecież być tak dobrze, żeby wszyscy zgodnie jeden rodzaj wybrali, jak tu wyjść z takiego ambarasu, otóż okazuje się, że można połączyć dwa ciastka w jedno, upieką się pięknie, smakują wyśmienicie, czasem aż za dobrze, zwłaszcza tuż po upieczeniu i zadowolenie pełne panuje w domu. Jeśli i Wam zdarzają się sytuacje, że rodzina przypuści szturm na kuchnię celem wyegzekwowania domowych słodkości, to może poratują Was moje ciastka 2w1.  

Ciasto brownie:


6 łyżek miękkiego masła          (ok 150 g)
1/4 szklanki cukru kryształ
1/2 szklanki brązowego cukru
200 g gorzkiej czekolady
1 jajko
1 żółtko
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 
2 łyżki gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
 

 Jasne ciasto:

 
7 łyżek miękkiego masła miękkiego masła (ok 175 g)
1/4 szklanki cukru kryształ
1/2  szklanki brązowego cukru
1 jajko
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
 

 


Przygotowanie:

1. W pierwszej kolejności przygotuj ciasto jasne, wymaga ono schłodzenia
2. W misce mieszamy mąkę, sodę i sól
3. W drugiej misce miksujemy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy ok 2 minuty aż masło stanie się jasne i puszyste, dodajemy jajko, mieszamy, następnie dodajemy suche składniki i łączymy całość za pomocą szpatułki, schładzamy do czasu przygotowania drugiej porcji ciasta
4. Brownie - masło i czekoladę umieszczamy w rondelku i stawiamy na niewielkim ogniu, rozpuszczamy całość, mieszamy co jakiś czas aż powstanie gładka masa, odstawiamy 
5. W misce łączymy mąkę, sól, sodę i kakao
6. Do masy czekoladowej dodajemy cukier i jajka, mieszamy, następnie dodajemy suche składniki, łączymy do całkowitego połączenia się 
7. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia 
8. Odrywamy kawałek jasnego ciasta i ciemnego, wielkości orzecha włoskiego i łączymy te kulki ze sobą, układamy na blaszce ok 8 sztuk, lekko spłaszczamy i pieczemy ok 12 minut, lub do momentu aż brzegi lekko się zrumienią, studzimy chwilę na blaszce, następnie przenosimy na kratkę, pieczemy kolejną blachę




 






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.