Przejdź do głównej zawartości

Ananasowo-kokosowe batony

Już jest? Czy stoi za rogiem wciąż i uparcie przygląda się jak nadal zakładam cieplejszą kurtkę i chustę? Wiosno no chodź już na dobre! Przywołując wiosnę, a prawie już lato, polecam tropikalne batony ananasowo-kokosowe, które przeniosą Was na chwilę w odległe, słoneczne rejony i pozwolą na przywołanie w pamięci wakacyjnych chwil, bo czymże trafniejszym mogą pachnieć i smakować wakacje jeśli nie ananasem, mango, pomarańczami i kokosem właśnie. Choć od upragnionych wakacji dzieli nas jeszcze kilka miesięcy to od przygotowania tego deseru dzieli nas najwyżej 45 minut. Wypiek należy przechowywać w lodówce i zajadać kiedy tylko zamarzy nam się tropików.







Składniki na formę 20/20 cm
Czas przygotowania: 45 min

Spód



3/4 szklanki mąki pszennej
60 g miękkiego masła
1 łyżka cukru
50 g wiórków kokosowych



Wierzch



125 ml nektaru ananasowego Hortex
125 ml napoju mango-pomarańcza Hortex
130 g cukru
2 jajka
szczypta soli
1/4 szklanki mąki pszennej












Przygotowanie:




1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, kwadratową formę o wymiarach 20/20 cm wykładamy papierem do pieczenia
2. Spód - w misce łączymy ze sobą mąkę, cukier i miękkie masło, rozcieramy palcami aż do powstania okruchów, dodajemy wiórki kokosowe, wykładamy całość do przygotowanej formy, wygładzamy i dociskamy dłonią, tworzymy niezbyt wysoki brzeg, wstawiamy do piekarnika na ok 10 min, spód powinien lekko się zrumienić na brzegach
3. Wierzch - łączymy ze sobą obydwa rodzaje soku, cukier, rozkłócone jaja, sól i mąkę
4. Kiedy kokosowy spód lekko się zrumienił, wyjmujemy z piekarnika i wylewamy mieszaninę soków i jajek, wstawiamy z powrotem do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy ok 30 min, wierzch musi być ścięty
5. Studzimy ciasto w foremce, następnie wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny, w tym czasie całość jeszcze bardziej stężeje, kroimy na kwadraty równej wielkości


















Mój dzień z Hortex
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl 
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler


Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość. 

Ciasto jogurtowe

Szybko, szybko coraz szybciej. Czas ucieka mi przez palce, żyję w nieustannym poczuciu rzeczy niedokończonych, do załatwienia od zaraz, a najlepiej na wczoraj. Z wielkim trudem przychodzi mi łączenie dotychczasowych obowiązków z nowymi, oraz z przerażaniem i ekscytacją patrzę na nadchodzący sezon gastronomiczny. Ponieważ czas ostatnio nie jest moim sprzymierzeńcem, dania i ciasta ekspresowe wiodą prym w kuchni,, niestety nie zawsze wystarcza czasu na naciśnięcie spustu migawki. Ciasto jogurtowe, szklanka mleka i chwila wytchnienia to ostatnio szczyt moich marzeń. Życzę Wam spokojnego tygodnia!