Przejdź do głównej zawartości

Mrożona kawa miętowa

Mięta w napojach sprawdza się doskonale, gasi pragnienie, odświeża, nadaje poczucie świeżości, jednak połączenie jej z kawą to absolutny strzał w dziesiątkę, jest tak dobra, że wypijecie ją w mig. Taka kawa doskonale sprawdzi się nie tylko w świąteczny wieczór, po obfitym posiłku, ale na stałe może wkroczyć do Waszego kawowego menu. Latem, czy zimą, dla ochłody czy odświeżenia podniebienia - miętowa kawa mrożona.

Składniki: na 2 porcje

Czas przygotowania: 25 min



500 ml gorącej wody
ok 300 ml zimnego mleka
kostki lodu


Syrop miętowo-waniliowy



1 szklanka wody
1 szklanka cukru 
duży pęczek świeżej mięty
strąk wanilii














Przygotowanie:



1. Syrop: w rondelku umieszczamy wodę, cukier i miętę, rdzeń wanilii spłaszczamy nożem, nasionka się poluźnią w ten sposób, rozcinamy go wzdłuż i za pomocą noża wyłuskujemy wszystkie nasionka, dodajemy razem ze strąkiem do rondelka, doprowadzamy do wrzenia mieszając stale, pozwalamy gotować się ok 1 minuty, zdejmujemy z ognia i schładzamy zupełnie, po chwili można wstawiać do lodówki, żeby przyspieszyć schładzanie, można również przygotować syrop dzień wcześniej, przechowujemy w lodówce w słoiku
2. Kawę zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą, schładzamy również
3. Spieniamy dobrze zimne mleko, do szklanek wlewamy na dno po dwie łyżki syropu miętowo-waniliowego, następnie kostki lodu, spienione mleko, a na koniec wąskim strumyczkiem zimną kawę, ozdabiamy świeżą miętą i podajemy










Łączy przyjemne z naturalnym 
 
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler