Przejdź do głównej zawartości

Egzotyczny pudding chia

Kolorowe, pachnące latem owoce tropikalne doładowują nasze baterie kiedy za oknem zimno i ponuro, ale są również niezastąpioną bombom witaminową kiedy na straganach brakuje polskich warzyw i owoców. Jeśli chcemy przetrwać do wiosny w zdrowiu i urodzie to jedzmy tropiki na zimę. Ananas znany ze swoich właściwości oczyszczających i odchudzających w połączeniu z czerwonokrwistym granatem o właściwościach przeciwzmarszczkowych, odżywczym mlekiem kokosowym i nasionami chia, które zapewniają nam solidną dawkę błonnika, białka i kwasów omega-3, stanie się naszym przyjacielem pełnym antyoksydantów.





Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania: 15 min

 

 


1/2 świeżego ananasa
1 pomarańcza
1 szklanka mleka kokosowe
1/3 szklanki nasion chia
1/2 laski wanilii 
1/2 owocu granatu





















Przygotowanie:




1.  Nasiona chia zalewamy mlekiem, strąk wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wyłuskujemy nasionka z wnętrza, dodajemy je razem z pustym strąkiem do mieszanki mleka i chia, odstawiamy do lodówki na ok 15 min
2. Pomarańcze filetujemy, ananasa dokładnie obieramy. wycinamy twardy rdzeń, owoce blendujemy na pure
3. Pudding mieszamy, przekładamy na dno szklanki, wylewamy na wierzch cześć musu owocowego, dekorujemy pestkami granatu, pestki można również ułożyć pomiędzy warstwami puddingu











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Grudzień pisze…
Od kilku miesięcy kocham nasiona chia miłością odwzajemnioną ;) Towarzyszą mi praktycznie wszędzie. Trochę gorzej z ananasem, ale myślę, że w takiej ilości i tak przygotowany będzie mi smakował. Pewnie się zainspiruję! :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.