Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe ciasto piernikowe z korzennym lukrem i granatem

Duch Świąt Bożego Narodzenia coraz śmielej zdaje się wdzierać do naszych domów, właściwie nie da się już od niego uciec, chociaż szczerze mówiąc kto by tego chciał? ;) Święta tuż, tuż, już niedługo będziemy za oknem wypatrywać pierwszej gwiazdki, która swym blaskiem rozświetli czarne, grudniowe niebo. Już za kilka dni bezkarnie będzie można podjadać pierniki z choinki, oraz wdychać zapach korzeni, wypełniający dom po brzegi. A propos korzeni, to jeśli nie macie jeszcze pomysłu na szybkie wigilijne ciasto, polecam tą czekoladowo-korzenną babkę z granatem.


 Składniki: na ok 10 porcji

Czas przygotowania: 60 min


Ciasto


225g masła

 60 g kakao  
150 ml wody  
1 łyżeczka cynamonu
 ½ łyżeczki mielonego imbiru
 1 duża szczypta gałki muszkatołowej
 1 szczypta mielonych goździków 
250 ml greckiego jogurt 
 400g cukru pudru
2 duże jajka 

250 g mąki 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki soli


















Lukier


200 g serka śmietankowego do smarowania 

45 g cukru pudru
laska wanilii 
 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 owoc granatu 






Przygotowanie:


1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, formę na babkę dokładnie smarujemy masłem
2. Rozpuszczamy masło na średnim ogniu. Kiedy się rozpuści dodajemy kakao i przypraw, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy wodę i podstawiamy z ognia
3. Następnie dodajemy śmietanę, cukier i jajka do mieszaniny kakaowej
4. Mąkę, sodę i sól przesiewamy do  w miski, następnie dodajemy mieszankę kakaową, łączymy całość 
5. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez ok 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka, odstawiamy do wystudzenia


Lukier


1.Wanilię przecinamy wzdłuż i wyłuskujemy nasionka, następnie wszystkie składniki lukru łączymy ze sobą 
2. Chłodne ciasto dekorujemy lukrem oraz pestkami granatu











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler