Przejdź do głównej zawartości

Bananowe pancakes z solonym sosem karmelowym

Pure z banana jest dość oczywistym dodatkiem do ciast, okazuje się jednak, że jest też doskonałym dodatkiem do puszystych pancakes, nadając im wilgotną konsystencję. Do naleśników bananowych świetnie pasuje syrop klonowy, jednak jeśli macie choć chwilę wolnego czasu pokuście się o zrobienie do placuszków maślano-karmelowego sosu, jest o niebo lepszy.




Składniki na ok 12 szt

Czas przygotowania 25 min



1 banan
2 jajka
3 łyżki jasnego cukru brązowego
1 łyżka masła, roztopione
125 ml maślanki 
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
masło klarowane do smażenia 

Sos karmelowy


50 g masła
50 g jasnego cukru brązowego
100 ml śmietanki 30 %
1/2 łyżeczki soli morskiej 
50 g grubo posiekanych orzechów włoskich lub pekan
















Przygotowanie:




1.  Banana obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy całość do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiamy na chwilę, można także przygotować ciasto wcześniej i przechowywać w lodówce 
2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, nakładamy po łyżce ciasta i smażymy na średnim ogniu, kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się delikatne pęcherzyki obracamy naleśniki na drugą stronę
3. Sos - wszystkie składniki sosu, poza orzechami, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy całość aż sos zgęstnieje i nabierze karmelowej barwy
4. Pancakes podajemy z sosem karmelowym i orzechami













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Lonna pisze…
Wyglądają przepysznie, aż ślinka cieknie :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler