Przejdź do głównej zawartości

Kokosowy pudding z czarnego ryżu z karmelizowanym bananem

Do czołówki najzdrowszych produktów świata z wielkim impetem ostatnio wdziera się czarny ryż. Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że zaledwie jedna łyżka tego produktu zawiera więcej korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami niż taka sama ilość jagód. Ma też więcej błonnika, żelaza i witaminy E, przy znacznie niższym poziomie cukrów. Czarny ryż jest jedną z odmian ryżu, ma łagodny, orzechowy smak i nie jest kleisty ani szorstki jak inne odmiany ryżu. Uprawiany jest najczęściej w Indonezji i Tajlandii. Nazywany był „zakazanym ryżem”, ponieważ początkowo w Chinach był on przeznaczony tylko dla cesarza i nikomu innemu nie wolno było go jeść. Szczególnym upodobaniem darzył tę odmianę Kangxi – cesarz z dynastii Qing, na szczęście dzisiaj to "czarne złoto" dostępne jest dla wszystkich. 




Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania: 40 min


1 szklanka czarnego ryżu House of Asia
2 szklanki wody
1 laska wanilii
1/2 szklanka mleczka kokosowego House of Asia
1 banan
3/4 szklanki + 2 dodatkowe łyżki kokosowego cukru House of Asia 
50 g masła


























Przygotowanie:



1. Do rondelka wsypujemy ryż, laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, za pomocą noża wyłuskujemy nasiona i razem ze strąkiem dodajemy do ryżu, zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy pod przykryciem aż ryż zmięknie, ok 25 min
2. Podczas kiedy ryż się gotuje przygotowujemy karmel, do rondelka dodajemy 3/4 szklanki kokosowego cukru, pozostałą ilość wody i masło, gotujemy na średnim ogniu ok 10 min aż stanie się gęstszy i błyszczący, dodajemy połowę do ugotowanego ryżu, pozostawiamy na ok 10 min
3. Na patelnię dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru kokosowego, podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści, należy uważać żeby cukier się nie przypalił, banana pozostawiamy w skórze, przekrawamy na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż i układamy na patelni ze skarmelizowanym cukrem, karmelizujemy ok 3 minuty od strony przecięcia 
4. Do ryżu dodajemy mleko kokosowe, podajemy z karmelizowanym bananem i polewamy pozostałym karmelem











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

załamałam sie bo dzisiaj przygotowałam taki sam przepis dla HOA i teraz zobaczyłam że mnie ubiegłaś..... no cóż muszę zrobić coś innego ...��

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler