Przejdź do głównej zawartości

Kakaowo-kokosowa owsianka z granatem

Porządne śniadanie to podstawa, dla mnie to obietnica dobrego dnia, coś co daje poczucie bezpieczeństwa. Śniadanie to taki stabilny fundament i nigdy nie powinniśmy o nim zapominać, a wciąż nie brakuje tych, którzy omijają je wielkim łukiem, łudząc się, że uda im się jakoś dotrwać do lunchu. Tymczasem brak śniadania, lub nawet jego mizerna namiastka nie jest w stanie doprowadzić nas nigdzie poza frustracją. Ubóstwiam owsianki, gotuję je namiętnie o każdej porze roku, jeśli wiem, że rano będzie krucho z czasem zalewamy wszystko na noc w słoiku i wstawiam do lodówki, rano dodaję owoce, nasiona i orzechy. Dodatki zmieniajcie wraz ze zmianą pory roku, w sezonie koniecznie wybierajcie świeże owoce, zimą ich suszone odpowiedniki i orzechy, dużo orzechów ;) Połączenie kakao, kokosa, żurawiny i czerwonych pestek granatu, delikatnie kieruje moje myśli ku zbliżającym się Świętom....zatem do śniadania.....





Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania 15 min




3/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki płatków orkiszowych
2 łyżki nasion chia
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki syropu klonowego
1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 granatu



Do podania

 

jogurt naturalny
garść dowolnych orzechów 
garść suszonej żurawiny
















Przygotowanie:



1. W rondelku umieszczamy płatki, mleko, syrop klonowy, kakao i chia, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok 8-10 min
2. Z połówki granatu wystukujemy pestki posypujemy gotową owsiankę, podajemy z jogurtem, grubo siekanymi orzechami i żurawiną










































































Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.