Przejdź do głównej zawartości

Zupa z jarmużem, ciecierzycą i chorizo


Kiedy za oknem panuje nieustający półmrok, a słońce szczędzi nam swojej energii, niezmiernie ważne staje się to co jemy, to za sprawą dobrze zbilansowanego pożywienia możemy doskonale uzupełnić luki w naszych zasobach energii i dobrego samopoczucie. Zdrowa, zielona zupa z kategorii superfood, bogata w polifenole dzięki liściom jarmużu, sycąca za sprawą ziemniaków i ciecierzycy, z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad, a gorący bulion z pewnością postawi nas na nogi. Przepis zaczerpnięty z książki Jamiego Olivera "Superfood na codzień".





Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 40 minut



1 cebula
2 ząbki czosnku
500 g ziemniaków
oliwa z oliwek
400 g ciecierzycy z puszki
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 gałązki świeżego tymianku
1 l bulionu warzywnego
3 liście laurowe
200 g świeżego jarmużu
100 g kiełbasy chorizo

















 Przygotowanie:





1. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy w garnku na oliwie, kiedy zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzoną ciecierzycę, gałązki tymianku i rozmarynu oraz liście laurowe, zalewamy całość bulionem i gotujemy pod przykryciem do czasu aż ziemniaki zmiękną 
2. Chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy na suchej patelni, kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy całość do garnka z zupą 
3. Jarmuż myjemy, odcinamy twarde łodygi, kroimy liście na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy i gotujemy ok 10 minut, doprawiamy w razie konieczności solę i pieprzem 

 
 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler