Przejdź do głównej zawartości

Smoothie bowl

Smoothie bowl to nowy trend w kuchni, ta ładnie brzmiąca nazwa to nic innego jak smoothie przelane do miski, podane z "posypką". Jest to doskonała propozycja śniadaniowa bo dobrze skomponowane smoothie bowl zapewni nam jedną z dziennych porcji warzyw i owoców. Celem dobrego smoothie bowl jest łączenie ze sobą pasujących warzyw i owoców. Przy tworzeniu możemy dać upust naszej wyobraźni jednak warto stosować zasadę: 1 szklanka owoców ( jabłka, jagody, mango, pomarańcze, ananas, maliny, brzoskwinie itp.), 1/2 szklanki warzyw (jarmuż, szpinak, marchew, awokado,buraki), 1/2 szklanki płynu (mleko, woda, sok) oraz ok 2 łyżek protein (masło orzechowe, jogurt,serek naturalny,chia, siemie lniane, płatki owsiane, nasiona konopi). Wspomniana "posypka" to już kwestia naszego gustu, z reguły są to wszelkiego rodzaju świeże i suszone owoce, nasiona, orzechy, jagody, miód, przyprawy, domowa granola itp. Właściwie to jedna z niewielu propozycji śniadaniowych pozostawiająca nam tak szerokie pole do popisu.


Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania: 10 min



1 szklanka mrożonych owoców leśnych 
1/2 szklanki pure z upieczonych buraków*
1/2 szklanki mleka roślinnego (kokosowe, ryżowe, orzechowe) ew. zwierzęce
2 łyżki nasion chia

*buraki pieczemy w folii ok 1 h, następnie obieramy

Dodatkowo 


dowolne owoce, nasiona, orzechy, jagody itp. 























Przygotowanie:



1. Mrożone owoce, pure z buraków, mleko i chia umieszczamy w blenderze kielichowym i blendujemy, można także użyć ręcznego blendera
2. Smoothie przekładamy do miseczki i dekorujemy dowolnymi owocami, nasionami i orzechami














Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Kasia Sarna pisze…
przepyszne połączenie smaków. Uwielbiam zarówno buraki jak i owoce leśne , mniam :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler