Jesień - jednak tylko ta złota, słoneczna, może być i nawet zimna, ale zawsze słoneczna to zdecydowanie moja najukochańsza pora roku. Ta specyficzna aura tuż po wschodzie słońca, ten niebiański zapach lasu, ten czas kiedy drzewa szykując się do zimy zrzucają mocno już pożółkłe odzienie, tworzący na ziemi wielobarwny dywan. To czas na proste, nieskomplikowane, rustykalne dania, niosące pokrzepienie dla ciała i ducha, to czas kiedy kubek gorącej herbaty z malinami i kawałek domowego ciasta smakuje niebiańsko. Jesień kojarzy mi się również bardzo mocno z dzieciństwem, z ogródkiem dziadków, ze starą gruszą w której co roku pomieszkiwały pszczoły, z uroczymi fioletowymi kwiatami, których nazwy do dziś nie zapamiętałam, oraz z masą śliwek, które rodziła śliwa w ogrodzie dziadków, mimo znacznej ilości robaczywych egzemplarzy i tak najsmaczniejszych śliwek jakie w życiu jadłam.
Składniki
Czas przygotowania: 60 min
Wierzch
1 kg śliwek węgierek
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto
150 g mąki pszennej razowej
100 g mielonych migdałów lub orzechów
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
100 g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki miodu
2 jajka
150 ml zimnego mleka
2 i 1/2 łyżki nasion chia
Kruszonka
50 g masła
1/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru
3/4 szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia
2. Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy pestek, zasypujemy brązowym cukrem i cynamonem
3. Wszystkie suche składniki ciasta przesypujemy do miski
4. W mikserze kielichowym blendujemy masło i miód, jeśli nie posiadamy miksera kielichowego, można zastąpić zwykłym uposażonym w trzepaczkę do ubijania piany, kiedy masło z miodem się połączą, dodajemy jaja, mleko i nasiona chia, miksujemy, następnie przelewamy mokre składniki do suchych, całość łączymy
5. Kruszonka - wszystkie składniki łączymy w palcach do powstania okruchów
6. Przelewamy masę do przygotowanej formy, na wierzchu układamy śliwki z cukrem i cynamonem, posypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok 50-60 min, sprawdzamy patyczkiem, ciasto będzie wilgotne, ale nie może być surowe, studzimy zupełnie zanim wyjmiemy z formy


Komentarze