Przejdź do głównej zawartości

Energetyzujący koktajl z kurkumą

Ostatnimi czasy rozkochuję się w tej przyprawie, a to głównie za sprawą mojego dobrego Anioła od rzeczy niemożliwych do dostania, który i tym razem przyszedł z pomocą i zdobył dla mnie świeży korzeń kurkumy. Teraz pojęłam jaki sens ma dodawanie tej "żółci" do garnka. Jej świeża wersja to zupełnie inna bajka, intensywna w smaku i kolorze, barwiąca wszystko co napotka na swojej drodze, stała się składnikiem obowiązkowym porannych koktajli energetyzujących. Wartości pro zdrowotne kurkumy są dość szeroko rozpisane w sieci, naprawdę warto ją jadać, nawet jeśli dysponujemy tylko wersją sproszkowaną, gdyż jako nośnik antyoksydantów pomaga nam zwalczać wolne rodniki, które odpowiedzialne są za choroby serca, układu krążenia i nowotwory.





Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania: 10 min



1 mango
1 banan
1 pomarańcza
3/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżeczki startej kurkumy 
1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy

























Przygotowanie:



1. Banana, mango i pomarańczę obieramy, pomarańczę dodatkowo filetujemy, czyli wycinamy miąższ spomiędzy błonek, nigdy nie miksujcie jej z tymi włóknistymi elementami, wrzucamy owoce do kielicha blendera
2. Obieramy imbir i kurkumę, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, kurkumę koniecznie obieramy i ścieramy w rękawiczkach, niemiłosiernie farbuje 
3. Całość zalewamy mlekiem i blendujemy, jeśli konsystencja jest za gęsta można dolać mleka 
4. Przelewamy do szklanek i dekorujemy sproszkowaną kurkumą
















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Kasia Sarna pisze…
pyszne połaczenie składników, z chęcią bym wypiła taki koktajl

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.