Cukiniowy sezon powoli się rozkręca, na kwiaty tego letniego warzywa zawsze się spóźniam, jednak "owoce" często goszczą w moim menu. To jedno z moich ulubionych wakacyjnych warzyw, można je przyrządzać na wiele sposobów, grillować, faszerować, dusić, smażyć oraz dzięki temu, że sezon trwa na do jesieni, dorzucać do leczo. Ja połączyłam trzy letnie przysmaki, cukinie, pomidory i bób, w efekcie powstało pyszne danie wegetariańskie, lekkie, zdrowe i kolorowe.
3 żółte cukinie
1 kg bobu
150 g sera feta
2 pomidory
4 łyżki startego parmezanu
700 g pomidorowej passaty
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
1. Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki za pomocą łyżeczki, solimy i oprószamy pieprzem
2. Bób gotujemy ale dente w osolonym wrzątku, odcedzamy i odbieramy
3. Passatę wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, doprawiamy sola, pieprzem, suszonym oregano, papryką oraz miodem
4. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, następnie kroimy w kostkę łączymy z ugotowanym i obranym bobem, doprawiamy pieprzem, dokładamy pokrojoną w kosteczkę fetę
5. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, cukinie układamy w naczyniu z sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min, żeby zmiękły
6. Podpieczone cukinie wypełniamy farszem z bobu i pomidorów, układamy w naczyniu na sosie pomidorowym, oprószamy startym parmezanem i wstawiamy do piekarnika na ok 10-15 min
Składniki na 3 porcje
Czas przygotowania: 60 min
3 żółte cukinie
1 kg bobu
150 g sera feta
2 pomidory
4 łyżki startego parmezanu
700 g pomidorowej passaty
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki za pomocą łyżeczki, solimy i oprószamy pieprzem
2. Bób gotujemy ale dente w osolonym wrzątku, odcedzamy i odbieramy
3. Passatę wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, doprawiamy sola, pieprzem, suszonym oregano, papryką oraz miodem
4. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, następnie kroimy w kostkę łączymy z ugotowanym i obranym bobem, doprawiamy pieprzem, dokładamy pokrojoną w kosteczkę fetę
5. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, cukinie układamy w naczyniu z sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min, żeby zmiękły
6. Podpieczone cukinie wypełniamy farszem z bobu i pomidorów, układamy w naczyniu na sosie pomidorowym, oprószamy startym parmezanem i wstawiamy do piekarnika na ok 10-15 min


Komentarze