Przejdź do głównej zawartości

Owsianka z kaszą, masłem orzechowym i karmelizowanym rabarbarem

Uwielbiam owsianki, to jedna z moich ulubionych opcji śniadaniowych, szybka, smaczna i zdrowa, z wyrazistymi strukturami. Kaszę do owsianek zaczęłam dodawać jakiś czas temu i związałam się z tą wersją chyba na stałe. Do owsianek używam głównie kaszy orkiszowej lub owsianej, przyjemnie łączą się z płatkami. W kwestii dodatków ogranicza Was już tylko własna wyobraźnia  i zasobność spiżarki, owsianki przyjmują wszystko, ja pokusiłam się znów o rabarbar, chyba już po raz ostatni w tym sezonie


Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania: 20 min

 



1/3 szklanki kaszy orkiszowej
1/3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
szczypta soli
szczypta cynamonu
2 łyżki masła orzechowego
1-2 łyżek miodu
2 łodygi rabarbaru 
4 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki brązowego cukru 






















Przygotowanie:


1. Kaszę i płatki zalewamy mlekiem i wodą, dodajemy sól, cynamon i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 20 min, płatki i kasza wchłoną płyn
2. Rabarbar obieramy i kroimy na 1 cm kawałki, na patelnię wsypujemy brązowy cukier i dodajemy 2 łyżki wody, wrzucamy pokrojony rabarbar i karmelizujemy do momentu aż zmięknie trochę, ale jednocześnie zachowa kształt   
3. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni na złoty kolor
4. Do gotowej owsianki dodajemy miód i masło orzechowe, na wierzchu rozkładamy rabarbar i płatki, można dodać jeszcze ulubione nasiona (siemię, chia, konopie)














Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler