Przejdź do głównej zawartości

Owsianka z kaszą, masłem orzechowym i karmelizowanym rabarbarem

Uwielbiam owsianki, to jedna z moich ulubionych opcji śniadaniowych, szybka, smaczna i zdrowa, z wyrazistymi strukturami. Kaszę do owsianek zaczęłam dodawać jakiś czas temu i związałam się z tą wersją chyba na stałe. Do owsianek używam głównie kaszy orkiszowej lub owsianej, przyjemnie łączą się z płatkami. W kwestii dodatków ogranicza Was już tylko własna wyobraźnia  i zasobność spiżarki, owsianki przyjmują wszystko, ja pokusiłam się znów o rabarbar, chyba już po raz ostatni w tym sezonie


Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania: 20 min

 



1/3 szklanki kaszy orkiszowej
1/3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
szczypta soli
szczypta cynamonu
2 łyżki masła orzechowego
1-2 łyżek miodu
2 łodygi rabarbaru 
4 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki brązowego cukru 






















Przygotowanie:


1. Kaszę i płatki zalewamy mlekiem i wodą, dodajemy sól, cynamon i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 20 min, płatki i kasza wchłoną płyn
2. Rabarbar obieramy i kroimy na 1 cm kawałki, na patelnię wsypujemy brązowy cukier i dodajemy 2 łyżki wody, wrzucamy pokrojony rabarbar i karmelizujemy do momentu aż zmięknie trochę, ale jednocześnie zachowa kształt   
3. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni na złoty kolor
4. Do gotowej owsianki dodajemy miód i masło orzechowe, na wierzchu rozkładamy rabarbar i płatki, można dodać jeszcze ulubione nasiona (siemię, chia, konopie)














Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.