Przejdź do głównej zawartości

Knedle z truskawkami

 Jadałam głównie u schyłku lata, gdy nasza śliwa obrodziła w dorodne owoce. Nie wiedzieć dlaczego właśnie tylko ze śliwkami robiono u mnie w domu knedle, i zdałam sobie sprawę, że tak bardzo to wspomnienie we mnie się zakorzeniło, że ja również czekałam do późnego lata żeby je zjeść, aż w końcu  truskawki otwarły mi śliwkowe oczy, knedle nie muszą już kojarzyć się tylko z końcem wakacji, ale równie dobrze z ich początkiem.


Składniki na ok 20 szt

Czas przygotowania: 60 min




500 g ziemniaków
300 g mąki pszennej + do podsypania
500 g truskawek
szczypta soli
2 jajka



Do podania

 


truskawki
śmietana 30 %
brązowy cukier
















Przygotowanie:



1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, następnie obieramy przepuszczamy przez praskę, studzimy
2. Do ziemniaków dodajemy make, jajka i szczyptę soli, zagniatamy jednolite ciasto, truskawki myjemy i pozbywamy szypułek
3. Z ciasta formujemy wałek, na podsypanej mąką stolnicy odcinamy po kawałku ciasta, spłaszczamy w dłoni i owijamy ciastem truskawkę, rolujemy w dłoniach i odkładamy na podsypaną mąką tacę
4. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku ok 3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody
5. Knedle podajemy ze śmietaną i świeżymi truskawkami, można też użyć podsmażanej bułki tartej lub roztopionego masła

  










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.