Przejdź do głównej zawartości

Kotlety z batatów z cytrynowym ryżem i sałatką


Czasem, a właściwie ostatnimi czasy coraz częściej,  próbuje oszukać mięsożerne dzieci, i podaje im do złudzenia podobne do klasycznych kotlecików,  warzywne ich odmiany.  Z powodzeniem udało mi się przekabacić je na kotlety z kalafiora,  kaszy jaglanej,  marchewki,  czy batatów i utrwalić w ich głowach że smakują całkiem dobrze i udają mięso znacznie lepiej niż sojowy,  do niedawna często stosowany przez wegetarian,  suchar.  Dziś mnogość przepisów wege i wega jest tak ogromna że moim zdaniem,  każdego dnia roku można zjeść inne danie,  jestem tego prawie pewna,  bo sama praktycznie nie powtarzam dań,  no chyba że na specjalne zamówienie,  na. na wegetariańskiego kotleta.... :)  


Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania : 35 min




500 g batatów
1/2 szklanki czarnych oliwek
ok 2 oliwy z oliwek
2 liście laurowe
150 g pokruszonej fety 
pęczek posiekanego koperku
garść świeżej mięty, posiekanej
1 łyżeczka oregano
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki soli
pieprz
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
olej rzepakowy do smażenia






















 Ryż cytrynowy

 


 

150 g ryżu, najlepiej jaśminowy
1/2 szklanki groszku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek




Sałatka

 




1 ogórek
250 g pomidorków koktajlowych 
1/2 szklanki czarnych oliwek
50 g fety
1 łyżeczka oregano najlepiej świeże
2 łyżki posiekanego koperku
2 oleju rzepakowego lub słonecznikowego tłoczonego na zimno
sok z cytryny
sól, pieprz




 

Przygotowanie:




1.  Kotlety -  bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy na oliwie, dodajemy liście laurowe kiedy całość lekko zmięknie przekładamy do miski i łączymy z reszta składników, formujemy kotleciki wielkości dłoni lub mniejsze i odstawiamy do lodówki na czas  przygotowania pozostałych elementów dania, kotleciki można przygotować również do dzień wcześnie i przechowywać w lodówce, następnego dnia tylko usmażyć 
2. Ryż - na patelni lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ryż i mieszamy aż ziarenka pokryją się oliwą i lekko przyrumienią, dolewamy ok 300 ml wody  (zawsze dwukrotnie więcej niż ryżu) solimy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem ok 10 min. Dorzucamy groszek i gotujemy jeszcze ok 5 min. W czasie gotowania nie mieszamy ryżu. 
3. Sałatka - warzywa myjemy, ogórka kroimy w kostkę, pomidorki na pół, siekamy koperek, oliwki kroimy w plasterki, sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny, olejem, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kruszymy fetę
4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoto
5. Tuż przed podaniem do ryży dodajemy starte skórkę z cytryny i sok, mieszamy i natychmiast podajemy











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.