Przejdź do głównej zawartości

Kotlety z batatów z cytrynowym ryżem i sałatką


Czasem, a właściwie ostatnimi czasy coraz częściej,  próbuje oszukać mięsożerne dzieci, i podaje im do złudzenia podobne do klasycznych kotlecików,  warzywne ich odmiany.  Z powodzeniem udało mi się przekabacić je na kotlety z kalafiora,  kaszy jaglanej,  marchewki,  czy batatów i utrwalić w ich głowach że smakują całkiem dobrze i udają mięso znacznie lepiej niż sojowy,  do niedawna często stosowany przez wegetarian,  suchar.  Dziś mnogość przepisów wege i wega jest tak ogromna że moim zdaniem,  każdego dnia roku można zjeść inne danie,  jestem tego prawie pewna,  bo sama praktycznie nie powtarzam dań,  no chyba że na specjalne zamówienie,  na. na wegetariańskiego kotleta.... :)  


Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania : 35 min




500 g batatów
1/2 szklanki czarnych oliwek
ok 2 oliwy z oliwek
2 liście laurowe
150 g pokruszonej fety 
pęczek posiekanego koperku
garść świeżej mięty, posiekanej
1 łyżeczka oregano
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki soli
pieprz
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
olej rzepakowy do smażenia






















 Ryż cytrynowy

 


 

150 g ryżu, najlepiej jaśminowy
1/2 szklanki groszku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek




Sałatka

 




1 ogórek
250 g pomidorków koktajlowych 
1/2 szklanki czarnych oliwek
50 g fety
1 łyżeczka oregano najlepiej świeże
2 łyżki posiekanego koperku
2 oleju rzepakowego lub słonecznikowego tłoczonego na zimno
sok z cytryny
sól, pieprz




 

Przygotowanie:




1.  Kotlety -  bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy na oliwie, dodajemy liście laurowe kiedy całość lekko zmięknie przekładamy do miski i łączymy z reszta składników, formujemy kotleciki wielkości dłoni lub mniejsze i odstawiamy do lodówki na czas  przygotowania pozostałych elementów dania, kotleciki można przygotować również do dzień wcześnie i przechowywać w lodówce, następnego dnia tylko usmażyć 
2. Ryż - na patelni lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ryż i mieszamy aż ziarenka pokryją się oliwą i lekko przyrumienią, dolewamy ok 300 ml wody  (zawsze dwukrotnie więcej niż ryżu) solimy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem ok 10 min. Dorzucamy groszek i gotujemy jeszcze ok 5 min. W czasie gotowania nie mieszamy ryżu. 
3. Sałatka - warzywa myjemy, ogórka kroimy w kostkę, pomidorki na pół, siekamy koperek, oliwki kroimy w plasterki, sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny, olejem, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kruszymy fetę
4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoto
5. Tuż przed podaniem do ryży dodajemy starte skórkę z cytryny i sok, mieszamy i natychmiast podajemy











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler