Przejdź do głównej zawartości

Curry z kurczakiem i kasza jaglaną

Pyszny kurczak w aksamitnym sosie z mleka kokosowego z kawałkami papryki oraz karmelizowaną cebulą, całość w towarzystwie sypkiej kaszy jaglanej to bardzo przyjemny posiłek po męczącym dniu. Największą zaletą dania jest to, że przygotowuje się je bardzo szybko, a składniki nie wymagają dalekich wypraw do sklepu. Curry to jedno z moich ulubionych dań lunchowych, szybkie, pożywne i do zrobienia praktycznie ze wszystkiego. Wiosną warto pokusić się o lżejsze wersje, na przykład z młodymi warzywami, chrupiące mini marchewki i mini cukinie sprawdzą się w wiosennym curry doskonale. 



Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 25 min

 

500 g piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
400 ml mleka kokosowego
sól, pieprz
2 łyżki przyprawy curry
natka pietruszki 

Do podania

1 szkl kaszy jaglanej

Przygotowanie:

1. Kurczaka kroimy w większą kostkę, obtaczamy w przyprawie curry, doprawiamy solą i pieprzem
2. Na patelni, rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy posiekaną w pióra cebulę, podsmażamy na wolnym ogniu, często mieszając, kiedy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie mięso, obsmażamy na złoto
3. Do woka dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, mieszając smażymy chwilę, następnie dodajemy czerwoną pastę curry, mieszamy, zalewamy całość mlekiem kokosowym, przykrywamy i gotujemy ok 10 minut
4. Kasze jaglaną płuczemy dokładnie na sicie, następnie prażymy na suchej patelni, zalewamy dwiema szkalnkami osolonej wody i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, nie mieszamy, następnie odstawiamy garnek w ciepłe miejsce na ok 15-20 min, mieszamy widelcem dopiero po upływie tego czasu
5. Podajemy curry z kaszą i dekorujemy natką 










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Aniu wspaniałe danie. Zdecydowanie moje smaki :-)
Aniu wspaniałe danie. Zdecydowanie moje smaki :-)
Amber pisze…
Przepyszne danie!
Już mam na nie ochotę...
Anna Petryna pisze…
Bardzo miło mi to słyszeć!!! Pozdrawiam ciepło!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler