Przejdź do głównej zawartości

Pulled pork i panczkraut

Kochani moi Czytelnicy, od ostatnich tygodni los nie obdarowuje mnie zbytnią ilością czasu, właściwie w całości pochłania mi go nowa praca. Z wielkim żalem odkładam gotowanie w domu na weekend lub późne godziny nocne. Wszystkim możliwymi siłami staram się obronić mój bastion jakim jest dla mnie słodki kompromis, notabene to jest to, które dzięki wielu doświadczeniom kulinarnym doprowadziło mnie dziś do tego momentu w moim życiu, kiedy zdałam sobie sprawę, że jedynie w kuchni czuję się naprawdę spokojna i spełniona. Jako spełniona matka i żona życzę dziś sobie aby to nowe wyzwanie doprowadziło mnie na skraj spełnienia moich kulinarnych marzeń. Wam wszystkie Panie samych smakowitości życiowych! 


Składniki na 4-6 porcji
Czas przygotowania: 12 h + 4-5 h



ok 2 kg łopatki wieprzowej
5 ząbków czosnku
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka soli (najlepiej gruboziarnista)
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka oleju rzepakowego

Dodatkowo


500 g kiszonej kapusty
ok 1 kg ziemniaków
1 cebula
ok 2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kminku

Przygotowanie:



1. Łopatkę myjemy, w moździerzu rozdrabniamy ziarna pieprzu, soli i ziela angielskiego, dodajemy obrane ząbki czosnku i ucieramy na pastę, nacieramy mięso, przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 12 godzin
2. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni
3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, obsmażamy mięso na dużym ogniu, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na patelnię wlewamy odrobinę wody, za pomocą szpatułki zeskrobujemy z dna wszystkie drobinki i przelewamy do naczynia z mięsem, pieczemy łopatkę ok 4-5 godziny, raz obracamy, kiedy mięso łatwo rozdzielić za pomocą widelców to znak, że jest gotowe
4. Panczkraut - ziemniaki gotujemy,w osolonej wodzie następnie przepuszczamy przez praskę, kapustę odcedzamy i gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i kminku, zajmuje to ok 10-15 min
5. Kapustę odcedzamy, cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju z 1 łyżką masła, przekładamy  do kapusty, łączymy całość z ziemniakami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
6. Pulled pork podajemy z panczkraut i powstałym z pieczenia łopatki sosem



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Ciekawy przepis. A nowa praca związana z kulinariami? Pozdr. Ewa
Anna Petryna pisze…
Dziękuję, tak ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler