Przejdź do głównej zawartości

Grochówka wojskowa

Grochówka to jedna z bardziej znanych mi pożywnych zup, przygotowałam ją na specjalne życzenie, gdyż nie przepadam za takimi daniami, choć muszę przyznać, że mają one swoje zalety. Po pierwsze wystarczy na sporą liczbę gości, zapewnia uczycie sytości oraz przyjemnie rozgrzewam od środka na przednówku wiosny, kiedy zimna wciąż dokazuje i ciężko jej nas opuścić. Również samo gotowanie grochówki zapewnia przyjemne odczucia, aromat liści laurowych i wędzonki wnikają w każdą szczelinę. W przygotowaniu grochówki można pominąć proces przygotowania bulionu, ja jednak wolę gotować groch w warzywnym wywarze, smak zzupy jest bardziej wyrazisty i głęboki.





Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 90 min


Bulion


1 por
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
kawałek selera
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2-3 liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kila ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka soli
2-3 łyżek oleju rzepakowego
natka pietruszki


500 g kiełbasy śląskiej
500 g schabu w plastrach
700 g grochu łuskanego
500 g ziemniaków
500 g boczku wędzonego
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
4 liście laurowe
sól
pieprz







Przygotowanie:




1. Bulion - warzywa obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, w rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy selera, marchewkę, pora, korzeń pietruszki, obsmażamy
2. Cebulę i czosnek opalamy na patelni grillowej, warzywa zalewamy zimną wodą, dokładamy opaloną cebulę i czosnek, przyprawy i natkę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok 60-90 min
3. Groch namaczamy w zimnej wodzie przynajmniej 3 godziny, po tym czasie odlewamy wodę
4. Bulion odcedzamy, zalewamy nim namoczony i odcedzony groch, dodajemy liście laurowe i gotujemy ok 30 minut
5. Schab kroimy w kostkę, boczek i cebule szklimy na patelni, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy całość do gotującego się grochu
6. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, grochówkę gotujemy do czasu kiedy zmieniki i mięso będą miękkie, a groch się rozgotuje, zajmie to ok 60 min, po tym czasie dokładamy do zupy kiełbasę
7. Zupę podjemy z porcją kiełbasy i kawałkiem chleba













sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.