Przejdź do głównej zawartości

Churros z sosem czekoladowym

Czytając różne książki i publikacje na temat jedzenia, dość często okazuje się, że bardzo znane i lubiane dziś dania powstawały z czystego przypadku, jak na przykład słynne tarta Tatin czy doskonała przyprawa Pimenton. Dość podobne sprawy się mają z hiszpańskimi churros - narodziły się bowiem z silnej potrzeby szybkiego i łatwego jedzenia, a ich początki sięgają pastwisk. Pasterze wypasający owce, skazani na ciągłe wędrówki musieli zapewnić sobie pożywienie,mając jednocześnie do dyspozycji jedynie otwarty ogień i  znikomą ilość naczyń kuchennych. Ciasto parzone, bo z takiego powstają churros, przygotowuje się w jednym garnku i to w dość łatwy sposób, dlatego szybko znalazły się w codziennym menu pasterskim. Sama nazwa dania, również nawiązuje do owiec. otóż churros z wyglądu, do złudzenia przypominał zakręcone rogi owiec Churra.Ten prosty i nieprzyzwoicie smaczny posiłek uchodzi dziś za jeden z bardziej powszechnych w kanonie hiszpańskiego Street food, pakowane w pudełka są sprzedawane praktycznie wszędzie. Churros najczęściej jada się na śniadanie, maczając te złote pręty w filiżance wypełnionej sosem czekoladowym, nazywają się wtedy chocolate con churros jednak w Urugwaju podaje się churros ze stopionym serem. Churros mimo smażenia w głębokim tłuszczu nie powinny być tłuste, dlatego tak ważna jest temperatura smażenia, jeśli będzie za niska churros zaczną wchłaniać olej. Warto również zaopatrzyć się w szeroką tylkę do wyciskania ciasta,  nie tylko dlatego, że uzyskamy ładne prążki, ale również dla wygody, gdyż ciasto jest bardzo geste. Jednakże jakie byście nie zrobili i tak znikną ze stołu natychmiast, bo są obłędne.  Zapraszam również po inne inspiracje tłusto czwartkowe



Składniki na ok: 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min


250 ml wody
100 g masła
szczypta soli
2 łyżki cukru
125 g mąki pszennej
3 jajka
¾ szklanki cukru pudru
3 łyżeczki cynamonu
olej do smażenia ok 1 l



Sos czekoladowo-kawowy




150 g gorzkiej czekolady
125 ml śmietany 30 %
60 ml mleka
60 ml espresso



















Przygotowanie:



1. Wodę, masło, 2 łyżki cukru i szczyptę soli zagotowujemy w średniej wielkości rondelku, kiedy zacznie wrzeć dodajemy mąkę i mieszamy energicznie za pomocą rózgi kuchennej
2. Odstawiamy do schłodzenia
3. Masa nie musi być zupełnie zimna, może być lekko ciepła 
4. Do masy wbijamy kolejno jajka, miksujemy za pomocą miksera do uzyskania gładkiej masy
5. Sos czekoladowy - wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy wolno aż czekolada zupełnie się rozpuści, na koniec dolewamy espresso, mieszamy, sos utrzymujemy w cieple, ponieważ zimny gęstnieje
6. W szerokim rondlu podgrzewamy olej, idealna temperatura smażenia to ok 175 stopni, aby to sprawdzić bez termometru zanurzamy w gorącym oleju drewniany trzonek, jeśli od razu zaczyna skwierczeć, należy zmniejszyć ognień i rozpocząć smażenia churros
7. Za pomocą rękawa cukierniczego z jak najszerszą tylką, wyciskamy do gorącego oleju kawałki ciasta, odcinamy nożyczkami, smażymy po kilka na raz,  na złoty kolor, odkładamy na ręcznik papierowy
7. Jeszcze ciepłe churrosy obtaczamy w mieszance cukru pudru i cynamonu
8. Podajemy z ciepłym sosem czekoladowym













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.