Przejdź do głównej zawartości

Tortilla hiszpańska

Witajcie w Nowym Roku, znów dostajemy od życia czysty kalendarz, gotowy na liczne zapiski, marzenia, plany, doświadczenia, porażki, małe i duże szczęścia. Co roku w Nowy Rok popadam w nostalgiczny nastrój i rozliczam sama siebie z realizacji swoich postanowień. Ten swoisty rachunek sumienia nie zawsze wypada pomyślnie, gdyż nie zawsze potrafię przyznać się przed sobą do zaniedbań, szukając coraz to nowych wymówek staram się uciszyć kłębiące się w mojej głowie wyrzuty sumienia. Mimo wielkiej pokusy wyzerowania licznika i rozpoczęcia wszystkiego od nowa, pielęgnuję swoje doświadczenia, nawet jeśli nie do końca są one dla mnie miłe, bo przecież jak mawiał Albert Einstein  „Informacja nie jest wiedzą. Jedynym źródłem prawdziwej wiedzy jest doświadczenie." Bardzo wierzę, że to przyjemności rodzi energię, że jeśli robisz to co kochasz to będziesz mieć więcej siły i energii żeby pokonać ewentualne przeciwności. Podążając za słowami wielkiego uczonego pozwolę sobie przypiąć na ten rok jego słowa „Ten kto idzie za tłumem, nie dojdzie dalej niż ten tłum. Ten kto idzie sam, dojdzie w miejsca, do których nikt jeszcze nie dotarł." Albert Einstein. 
Wam życzę samorealizacji, wiary i marzeń. 
Nowy rok rozpoczynam klasyką kuchni hiszpańskiej - tortillą. 



































Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 45 min


1 kg ziemniaków
125 ml oliwy z oliwek
2 żółte cebule
6 jajek
sól, pieprz


Przygotowanie:


1. Ziemniaki obieramy i kroimy w równej grubości plasterki, najlepiej zrobić to za pomocą mandoliny lub krajalnicy
2. Na dużej patelni rozgrzewamy 1/2 szklanki oliwy, dodajemy połowę plasterków ziemniaków i smażymy na małym ogniu ok 15-20 min aż zmiękną, ale nie zbrązowieją, w oryginalnej wersji tortilli ziemniakó nie podgotowuje się wcześniej, powinny zmięknąć w oliwie 
3. Ziemniaki przenosimy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem
4. Oliwę pozostawiamy na patelni, powtarzamy czynność z pozostałymi ziemniakami, 
5. Na innej patelni na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, powinna być złota i miękka
4. W dużej misce mieszamy jajka, lekko je ubijamy, dodajemy ziemniaki i cebulę, mieszamy, doprawiamy
5. Pozostałą oliwę podgrzewamy na patelni, wlewamy mieszankę ziemniaków, cebuli i jajek i smażymy na dość dużym ogniu ok 10 minut
6. Za pomocą dużego talerza obracamy tortillę na drugą stronę i smażymy ok 4 min, aż druga strona się zetnie, przenosimy na talerz, podajemy w temperaturze pokojowej








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler