„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego spożywany w towarzystwie morskich ryb stanowi cenny posiłek dla pracy naszego mózgu, serca, układu krążenia, dobroczynnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie oraz wzmacnia naszą odporność. " Pulpety rybne to doskonała alternatywa dla smutnej ryby w panierce. Złote, chrupiące kule z soczystego, rybiego mięsa zachwycą niejednego rybiego sceptyka. Danie dodatkowo wzmacnia solidna dawka witamin w postaci kaszy, orzechów i ziół - koniecznie wypróbujcie.
500 g dorsza*
1/2 szklanki kaszy jaglanej lub płatków jaglanych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajo
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki szczypiorku
2 łyżki koperku
1 łyżeczka suszonego estragonu
kilka kropel tabasco (opcjonalnie)
2 łyżki masła
sól
pieprz
1 białko
4 łyżki sezamu
1 szklanka tartej bułki
olej rzepakowy ok 1l
1 szklanka kaszy bulgur (można użyć gryczanej)
50 g orzechów
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku
*jeśli używamy mrożonego dorsza należy go najpierw rozmrozić
1. Cebulę siekamy w kosteczkę, szklimy ją na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane w kostkę łodygi selera, trzymamy na ogniu aż warzywa zmiękną, często mieszamy
2. Kasze płuczemy na sicie, następnie gotujemy ok 10 min pod przykryciem w proporcjach 1;2 (kaszy do wody) nie mieszamy w czasie gotowania, kiedy kasza wchłonie całą wodę odstawiamy garnek z ognia i pozostawiamy kasze pod przykryciem jakieś 10 minut
2. Na patelnię dodajemy kawałki ryby, dusimy pod przykryciem ok 6-10 minut,obracamy, ryba powinna pozostać wewnątrz wilgotna, ale nie surowa
3. Przekładamy wszystko do miski i rozdrabniamy rybę widelcem, dodajemy posiekane zioła i przyprawy (estragon, tabasco, sól i pieprz), następnie dodajemy całe jajko i ugotowaną kaszę, mieszamy całość dłonią
4. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej, z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy je w roztrzepanym białku, następnie w mieszance bułki tartej i sezamu, smażymy na złoty kolor z każdej strony, temperatura oleju nie powinna przekraczać 175 stopni, jeśli zanurzony w oleju drewniany trzonek zaczyna skwierczeć znaczy, że olej osiągnął odpowiednią temperaturę, należy wtedy zmniejszyć nieco ogień i rozpocząć smażenie pulpetów
5. Ryba jest już uprzednio upieczona, smażenie ma na celu jedynie zrumienienie skórki
6. Pulpety podajemy z ugotowaną kaszą, wymieszaną po ugotowaniu z posiekanymi ziołami i orzechami, gotując kasze bulgur stosujemy proporcje 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody
Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne.
Komentarze