Przejdź do głównej zawartości

Pączki angielskie - oponki


Uwielbiałam je jako dziecko, mając 10-12 lat przygotowywałam oponki z masy twarogowej, ale nawet ta droga na skróty zawsze owocowała furą złotych oponek, które znikały z prędkością światła. Często długie, jesienno-zimowe, sobotnie wieczory zamykałam się w kuchni i chcąc zrobić rodzicom i sobie słodką przyjemność zagniatałam na kolanie szybkie ciasto, by po chwili wypełnić kuchnię zapachem oleju i słodyczą smażonego ciasta. Moje oponki były smaczne tylko pierwszego dnia, choć do rzadkość należały dni kiedy nie znikały jeszcze gorące. Pamiętam jeszcze że w olejem w roli głównej powstawały w mojej sobotniej kuchnie prażynki, jednak to pączki najbardziej zapadły mi w pamięć. Jako już dorosłą dziewczynka sięgam po wersję bardziej ambitną, czyli drożdżową. Pracy nie przysparza to więcej, a jedynie czasu, ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, w zamian za to otrzymamy lekkie jak puch pączki angielskie, których dekoracje pozostawiam już Waszej kwestii gustu, smaku i upodobań, ja lubię z lekkim lukrem, który rozpływa się na ciepłych jeszcze pączkach, ale moja rodzina lukru nie toleruje, podaję więc z aromatyzowanym cynamonem i pomarańczą cukrem. Zapisz i zapamiętaj na tłusty czwartek! 



Składniki na ok 14-15 szt.
Czas przygotowania: 2,5 h




Rozczyn



25 g świeżych drożdży
1/4 szklanki mleka
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki


Ciasto właściwe


2 szklanki mąki
3/4 szklanki letniego mleka
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
60 g rozpuszczonego masła












Dodatkowo

ok 1,5 l oleju rzepakowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej





Przygotowanie;




1. Rozczyn: drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, odstawiamy na ok 20 min w ciepłe miejsce, rozczyn przygotowujemy w wysokim naczyniu gdyż szybko rośnie
2. Ciasto właściwe - w misce miksera łączymy mąkę, sól, cukier, żółtka, letnie mleko i rozczyn drożdżowy, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, na koniec dodajemy roztopiony tłuszcz
3. Ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 1 i 1/2  godziny
4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na blacie lekko podsypanym mąką, rozwałkowujemy na placek grubości 1 cm, za pomocą szklanki wykrawamy kółka, a za pomocą kieliszka wycinamy w jego środku mniejszy okrąg, tworząc "oponki" 
5. Odkładamy oponki na podsypaną mąką blaszkę, i odstawiamy na ok 30 minut do podrośnięcia
6. W szerokim, niezbyt wysokim rondlu rozgrzewamy olej, powinien osiągnąć temperaturę ok 175 stopni C, jeśli jednak nie macie termometru z taką skalą dobrze też sprawdza się drewniany trzonek, jeśli tuż po zanurzeniu w gorącym oleju zaczyna skwierczeć to znaczy że olej ma odpowiednią temperaturę, zmniejszamy trochę ogień i smażymy pączki partiami, po 3-4 szt na raz
7. Pączki smażymy na złoty kolor z obydwu stron, odkładamy na bibułę aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
8. Jeszcze ciepłe lukrujemy lub obtaczamy w mieszance cukru, cynamonu i skórki pomarańczowej, jeśli chcemy użyć cukru pudru, dekorujemy zimne pączki
9. Najważniejszym etapem w przygotowaniu pączków jest moment smażenia, temperatura oleju nie może się wahać, przy zbyt wysokiej pączki spalą się i będą otoczone twardą skorupą, a w środku będą surowe, lub jeśli temperatura będzie zbyt niska wchłoną za dużo tłuszczu i będą niesmaczne, dobrze usmażony pączek posiada jasną obrączkę



















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Obłędne *.* I ta posypka! Pycha :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.