Przejdź do głównej zawartości

Grahamki

Do bułeczek własnego wypieku mam ogromny sentyment, wiem, że i Wy lubicie sami przygotowywać te śniadaniowe rarytasy w domu, ekspresowe bułeczki cieszyły się ogromnym zainteresowaniem (przepis). Grahamki kojarzą mi się z dzieciństwem, ten rodzaj bułki najczęściej lądował w mojej szkolnej śniadaniówce, z reguły z żółtym serem i zawsze opatrzona w biały papier śniadaniowy, w towarzystwie gruszki w własnego ogródka, stanowiła jedno z ulubionych śniadań. W latach 90-tych o dostaniu mąki graham można było tylko pomarzyć, niewielu z pewnością w domach podejmowało więc próby wypiekania własnego chleba czy bułek. Dzisiaj trudno właściwie wymienić mąkę jakiej nie można spotkać w sklepie, wybór jest bardzo szeroki, z pewnością więc uda Wam się kupić mąkę graham. Mąka graham to mąka pszenne typu 1850. 





Składniki na ok 7-8 szt
Czas przygotowania: 2,5 h


14 g świeżych drożdży lub 7 suszonych *
150 g mąki pszennej typu 750
375 g mąki graham
100 g otrębów pszennych
250 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
30 ml oleju rzepakowego




Dodatkowo

kilka łyżek mleka
płatki owsiane do dekoracji

















Przygotowanie:



1. Suszone drożdże mieszamy z obydwoma rodzajami mąki, soli i otrębami
2. Dodajemy lekko ciepłą wodę, miód i wyrabiamy ręcznie lub mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, na koniec dodajemy olej, wyrabiamy jeszcze chwile
3. Ciasto przekładamy do szklanej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawimy w ciepłe miejsce na ok 1,5-2 h, ciasto powinno podwoić swoją objętość
5. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić na blacie i podzielić na ok 8-9 równych części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę, układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy bułki w ciepłym miejscu do podrośnięcia na ok 30 minut, powinny podwoić swoją objętość 
6. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, bułki przed pieczeniem smarujemy mlekiem i oprószamy płatkami owsianymi, pieczemy pojedynczo każdą blachę ok 15-20 min




* Jeśli używamy świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn: drożdże kruszymy do kubka, dodajemy 1 łyżeczką cukru, odmierzamy 1/4 ilości przewidzianej w przepisie lekko ciepłej wody oraz 4 łyżki mąki pszennej typu 750, całość mieszamy i odstawiamy na ok 20 minut aż rozczyn się spieni, następnie dodajemy do pozostałych składników i postępujemy zgodnie z przepisem (pamiętając o pomniejszeniu iliści wody i mąki typu 750 o ilości zużyte do wykonania rozczynu)















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Ewa pisze…
wyglądają bardzo smakowicie, w sam raz na śniadanie :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi