Przejdź do głównej zawartości

Drożdżowe supełki z makiem

Drodzy Czytelnicy Słodkiego Kompromisu, to mój ostatni wpis w tym roku. W aktualnie umykającym, zrumieniło się kilkanaście bułeczek, bochenków, ciabatek i bagietek. Wyrosło kilka smakowitych bab i biszkoptów. Dziesiątki ciasteczek, muffinek i pierników wypełniło moje puszki. Ulepiło się setki pierogów i zmiksowało wiele zup. Wałkowało się, zwijało, rolowało, lepiło, siekało, prażyło, smażyło, gotowało, grillowało, ugniatało, piekło żeby wreszcie zjeść setki pysznych dań z rejonu kuchni bliskowschodniej, włoskiej, francuskiej, polskiej oraz tak zwanej fusion. Życzą Wam, aby kolejny rok obfitował w cudowne zapachy i wyrafinowane smaki, tworzone w zaciszach Waszych kuchni. Życzę Wam, abyście zawsze znaleźli czas na wspólne biesiadowanie i rozmowę, a może nawet na wspólne gotowanie. Niech codzienne posiłki jednoczą Was w gwarnej jadalni, przy wspólnym stole, pełnym ciepła i rodzinnej atmosfery. Szczęśliwego Nowego Roku i spełnienia marzeń! 



Składniki na 6 szt
Czas przygotowania: 90 min



500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant Delecta
300 ml mleka
50 g masła
1/4 mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
2 kapsułki kardamonu
50 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
1 łyżka oleju

Nadzienie


90 g mielonego maku niebieskiego
150 ml mleka
25 g rodzynek
1 łyżki rumu
1 jajo
20 g cukru pudru
50 g masła
1 łyżka miodu
20 g posiekanych orzechów laskowych
1/2 łyżka suszonej, posiekanej skórki pomarańczowej (może być kandyzowana)






Lukier





250 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
odrobina wody
maczek truskawkowy Delecta 40 g




Dodatkowo




1 żółtko
1 łyżka mleka




Przygotowanie:





1. Masa makowa -  rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy, mleko zagotowujemy następnie zalewamy nim mak, często mieszając gotujemy mak z mlekiem ok 15 minut
2. W czasie kiedy mak się gotuje ucieramy na jasną masę żółtko z połową ilości cukru pudru
3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód
4. Kiedy mak wchłonie całe mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy masło z miodem, łączymy za pomocą szpatułki, następnie wciąż mieszając wlewamy ubite żółtka z cukrem, następnie posiekane orzechy i rodzynki, wraz z rumem, schładzamy w lodówce do czasu użycia
5. Ciasto - mleko przelewamy do rondelka dodajemy cynamon, imbir, mielone goździki, zgniecione kapsułki kardamonu i zagotowujemy całość, lekko schładzamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści, usuwamy kapsułki kardamonu
6. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, drożdżami instant, do kopczyka wbijamy jajka, dolewamy letnie mleko i wyrabiamy mikserem stacjonarnym wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, lub ręcznie na blacie podsypanym mąką. Ciasto będzie się mocno kleiło, jednak nie dodajemy więcej mąki, wyrabiamy ok 10 minut, w tym czasie ciasto stanie się bardziej sprężyste
7. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min
8. Tuż przed użyciem masy makowej ubijamy białko  na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru pudru, łączymy masę makową z ubitym białkiem
9. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy pod folię, drugą rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką, na prostokąt o wymiarach ok 40/50 cm
10. Na cieście rozkładamy połowę masy makowej, składamy ciasto na trzy części, następnie nacinamy wzdłuż na trzy paski, każdy zwijamy w supełek, końce wsuwamy pod spód
11. Odkładamy supełki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia
12. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
13. Tuż przed pieczeniem smarujemy supełki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem
14. Supełki pieczemy ok 15 minut, jeśli zbytnio się rumienią z wierzchu przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia
15. Lukier - cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i odrobiną wody, lukier powinien mieć gęstą konsystencję i biały kolor
16. Lekko ciepłe supełki lukrujemy i oprószamy maczkiem truskawkowym firmy Delecta









Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.