Drodzy Czytelnicy Słodkiego Kompromisu, to mój ostatni wpis w tym roku. W aktualnie umykającym, zrumieniło się kilkanaście bułeczek, bochenków, ciabatek i bagietek. Wyrosło kilka smakowitych bab i biszkoptów. Dziesiątki ciasteczek, muffinek i pierników wypełniło moje puszki. Ulepiło się setki pierogów i zmiksowało wiele zup. Wałkowało się, zwijało, rolowało, lepiło, siekało, prażyło, smażyło, gotowało, grillowało, ugniatało, piekło żeby wreszcie zjeść setki pysznych dań z rejonu kuchni bliskowschodniej, włoskiej, francuskiej, polskiej oraz tak zwanej fusion. Życzą Wam, aby kolejny rok obfitował w cudowne zapachy i wyrafinowane smaki, tworzone w zaciszach Waszych kuchni. Życzę Wam, abyście zawsze znaleźli czas na wspólne biesiadowanie i rozmowę, a może nawet na wspólne gotowanie. Niech codzienne posiłki jednoczą Was w gwarnej jadalni, przy wspólnym stole, pełnym ciepła i rodzinnej atmosfery. Szczęśliwego Nowego Roku i spełnienia marzeń!
Składniki na 6 szt
Czas przygotowania: 90 min
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant Delecta
300 ml mleka
50 g masła
1/4 mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
2 kapsułki kardamonu
50 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
1 łyżka oleju
Nadzienie
90 g mielonego maku niebieskiego
150 ml mleka
25 g rodzynek
1 łyżki rumu
1 jajo
20 g cukru pudru
50 g masła
1 łyżka miodu
20 g posiekanych orzechów laskowych
1/2 łyżka suszonej, posiekanej skórki pomarańczowej (może być kandyzowana)
Lukier
250 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
odrobina wody
maczek truskawkowy Delecta 40 g
Dodatkowo
1 żółtko
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
1. Masa makowa - rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy, mleko zagotowujemy następnie zalewamy nim mak, często mieszając gotujemy mak z mlekiem ok 15 minut
2. W czasie kiedy mak się gotuje ucieramy na jasną masę żółtko z połową ilości cukru pudru
3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód
4. Kiedy mak wchłonie całe mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy masło z miodem, łączymy za pomocą szpatułki, następnie wciąż mieszając wlewamy ubite żółtka z cukrem, następnie posiekane orzechy i rodzynki, wraz z rumem, schładzamy w lodówce do czasu użycia
5. Ciasto - mleko przelewamy do rondelka dodajemy cynamon, imbir, mielone goździki, zgniecione kapsułki kardamonu i zagotowujemy całość, lekko schładzamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści, usuwamy kapsułki kardamonu
6. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, drożdżami instant, do kopczyka wbijamy jajka, dolewamy letnie mleko i wyrabiamy mikserem stacjonarnym wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, lub ręcznie na blacie podsypanym mąką. Ciasto będzie się mocno kleiło, jednak nie dodajemy więcej mąki, wyrabiamy ok 10 minut, w tym czasie ciasto stanie się bardziej sprężyste
7. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min
8. Tuż przed użyciem masy makowej ubijamy białko na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru pudru, łączymy masę makową z ubitym białkiem
9. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy pod folię, drugą rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką, na prostokąt o wymiarach ok 40/50 cm
10. Na cieście rozkładamy połowę masy makowej, składamy ciasto na trzy części, następnie nacinamy wzdłuż na trzy paski, każdy zwijamy w supełek, końce wsuwamy pod spód
11. Odkładamy supełki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia
12. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
13. Tuż przed pieczeniem smarujemy supełki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem
14. Supełki pieczemy ok 15 minut, jeśli zbytnio się rumienią z wierzchu przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia
15. Lukier - cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i odrobiną wody, lukier powinien mieć gęstą konsystencję i biały kolor
16. Lekko ciepłe supełki lukrujemy i oprószamy maczkiem truskawkowym firmy Delecta
Komentarze