Przejdź do głównej zawartości

Ciasto na pierniki


Nie sposób obok nich przejść obojętnie, korzenny zapach i misternie wykonane dekoracje z masy lukrowej, sprawiają, że sięgamy po nie znacznie częściej niż byśmy sobie tego życzyli.  Dla mnie Święta nierozerwalnie łączą się z co najmniej 4 tygodniowymi przygotowaniami, na szczycie których znajduje się zaplanowanie świątecznego menu. W kwestii Wigilii jestem dość konserwatywna, a z każdym kolejnym rokiem nabieram przekonania, że to właśnie przywiązanie do tradycji daje nam siłę,  tworzy klimat, zakotwicza nas w codzienności, utożsamia z pochodzeniem i scala pokolenia. Tak się zastanawiam czy może być coś piękniejszego niż trzy pokolenia biorące czynny udział w świątecznych przygotowaniach....? Jednym z nich mogą stać się pierniki. Niejedna babcia ma w głowie doskonały przepis na ciasto piernikowe, a młodszym nie brakuje wyobraźni w dekorowaniu. Pierniki na święta być muszą- miękkie czy twarde, z nuta pomarańczy i masą korzennych przypraw, które zawsze przygotowujemy na świeżo. Nie kupujcie gotowych mieszanek, mają dodatek mąki i nigdy nie są wystarczająco aromatyczne. Własnoręcznie przygotowana przyprawa piernikowa zajmuje kilka minut i nie ma sobie równych.  Jeśli używacie goździków i cynamonu w całości, należy bardzo dokładnie utrzeć je w moździerzu, następnie połączyć z pozostałymi przyprawami. Zamiast melasy można użyć miodu, jednak to właśnie melasa ma intensywnie korzenny aromat. Już wkrótce przepis na pyszny lukier do pierniczków. Zapraszam również po inne inspiracje bożonarodzeniowe (link)




Składniki na sporą ilość pierników 
Czas przygotowania: 70 min





140 g melasy lub miodu
200 g brązowego cukru
200 g masła
starta skórka z 1 cytryny
4 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka sody
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 jajko










Przygotowanie:



1. W rondelku rozpuszczamy masło,melasę, cukier, startą skórkę z cytryny i przyprawy, mieszamy aż cukier się rozpuści
2. Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy sodę, mieszanina będzie się mocno pienić, odstawiamy do wystygnięcia na ok 20 min
3. Przesiej mąkę i sól do garnka z wystudzoną mieszanką, mieszamy mikserem lub drewnianą łyżką, dodajemy jajko, krótko łączymy składniki, inaczej ciasto będzie bardzo klejące
4. Wykładamy ciasto na stolnicę, ciasto będzie się kleić, nie dodajemy jednak mąki, ugniatamy chwilę aż masa stanie się jednolita, owijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na ok 60 min, ciasto można przygotować wcześniej należy je jednak wyjąć na 20 minut przed wałkowaniem
5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na gr ok 5 mm, przed pieczeniem wycięte kształty schładzamy ok 2 min w zamrażalce, inaczej stracą kształt w czasie pieczenia. Schłodzone pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez ok 6-10 min
6. Pierniczki tuż po upieczeniu należy chwilę zostawić na blaszce bo są bardzo miękkie, po chwili przenieść na kratkę
7. Pierniczki miękną z czasem, należy je przechowywać w szczelnej, najlepiej metalowej puszcze












https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4




Dobrze wypieczone święta Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.