Przejdź do głównej zawartości

Ciasto na pierniki


Nie sposób obok nich przejść obojętnie, korzenny zapach i misternie wykonane dekoracje z masy lukrowej, sprawiają, że sięgamy po nie znacznie częściej niż byśmy sobie tego życzyli.  Dla mnie Święta nierozerwalnie łączą się z co najmniej 4 tygodniowymi przygotowaniami, na szczycie których znajduje się zaplanowanie świątecznego menu. W kwestii Wigilii jestem dość konserwatywna, a z każdym kolejnym rokiem nabieram przekonania, że to właśnie przywiązanie do tradycji daje nam siłę,  tworzy klimat, zakotwicza nas w codzienności, utożsamia z pochodzeniem i scala pokolenia. Tak się zastanawiam czy może być coś piękniejszego niż trzy pokolenia biorące czynny udział w świątecznych przygotowaniach....? Jednym z nich mogą stać się pierniki. Niejedna babcia ma w głowie doskonały przepis na ciasto piernikowe, a młodszym nie brakuje wyobraźni w dekorowaniu. Pierniki na święta być muszą- miękkie czy twarde, z nuta pomarańczy i masą korzennych przypraw, które zawsze przygotowujemy na świeżo. Nie kupujcie gotowych mieszanek, mają dodatek mąki i nigdy nie są wystarczająco aromatyczne. Własnoręcznie przygotowana przyprawa piernikowa zajmuje kilka minut i nie ma sobie równych.  Jeśli używacie goździków i cynamonu w całości, należy bardzo dokładnie utrzeć je w moździerzu, następnie połączyć z pozostałymi przyprawami. Zamiast melasy można użyć miodu, jednak to właśnie melasa ma intensywnie korzenny aromat. Już wkrótce przepis na pyszny lukier do pierniczków. Zapraszam również po inne inspiracje bożonarodzeniowe (link)




Składniki na sporą ilość pierników 
Czas przygotowania: 70 min





140 g melasy lub miodu
200 g brązowego cukru
200 g masła
starta skórka z 1 cytryny
4 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka sody
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 jajko










Przygotowanie:



1. W rondelku rozpuszczamy masło,melasę, cukier, startą skórkę z cytryny i przyprawy, mieszamy aż cukier się rozpuści
2. Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy sodę, mieszanina będzie się mocno pienić, odstawiamy do wystygnięcia na ok 20 min
3. Przesiej mąkę i sól do garnka z wystudzoną mieszanką, mieszamy mikserem lub drewnianą łyżką, dodajemy jajko, krótko łączymy składniki, inaczej ciasto będzie bardzo klejące
4. Wykładamy ciasto na stolnicę, ciasto będzie się kleić, nie dodajemy jednak mąki, ugniatamy chwilę aż masa stanie się jednolita, owijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na ok 60 min, ciasto można przygotować wcześniej należy je jednak wyjąć na 20 minut przed wałkowaniem
5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na gr ok 5 mm, przed pieczeniem wycięte kształty schładzamy ok 2 min w zamrażalce, inaczej stracą kształt w czasie pieczenia. Schłodzone pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez ok 6-10 min
6. Pierniczki tuż po upieczeniu należy chwilę zostawić na blaszce bo są bardzo miękkie, po chwili przenieść na kratkę
7. Pierniczki miękną z czasem, należy je przechowywać w szczelnej, najlepiej metalowej puszcze












https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4




Dobrze wypieczone święta Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler