Przejdź do głównej zawartości

Pizza z dynią i gorgonzolą

Tak się zastanawiam czego nie można zrobić z dyni - de facto ten złoty miąższ nadaje się do wszystkiego. Nie warto trzymać się sztampy i ograniczać te cudowne dynie jedynie do zupy krem, notabene bardzo smacznej, ale możliwości dyniowe są znacznie szersze. Dziś polecam Wam bardzo słoneczną pizzę w kolorach jesieni. Pomidorowy sos w połączeniu z upieczoną dynią, gorgonzolą w przyzwoitych ilościach i kwaskowatym sumakiem zapewnia ciekawe i inne niż zwykle doznania smakowe, powszechnie jadanej pizzy. Ciasto na pizzę można przechowywać w lodówce do 3 dni, nie musicie od razu zużyć całości, choć to chyba nie byłby duży grzech ;) 



Składniki:
Czas przygotowania: 2 h + wyrastanie 12h



Ciasto*

450 g mąki pszennej
1 i 1/3  łyżeczki drożdży instant
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
300  ml wody
2 łyżki oliwy
* z podanej ilości składników ciasta wystarczy na 3 pizze o śr ok 20 cm każda

200 g dyni
100 g sera gorgonzola
100 g mozzarelli
1 łyżeczka sumaku

Sos pomidorowy

1 szalotka
2 ząbki czosnku
400 g pomidorów *
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
* poza sezonem mogą być z puszki


Przygotowanie:


  1. Ciasto - w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, mieszamy mąkę, sól, drożdże i cukier, następnie, wciąż wyrabiając, dolewamy stopniowo wodę, na koniec oliwę
  2.  Kiedy ciasto połączy się w jednolitą masę, przekładamy na blat podsypany mąką i wyrabiamy ok 5 minut, rozciągamy od siebie, składamy i obracamy o 90 stopni, powtarzamy tę czynność aż ciasto stanie się sprężyste
  3. Odkładamy ciasto do miski wysypanej mąką i wstawiamy do lodówki ok co najmniej 12 godzin
  4. Na trzy godziny przed planowanym pieczeniem pizzy wyjmujemy ciasto z lodówki i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  5. Sos pomidorowy - na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory, jeśli używamy świeżych należy je sparzyć, usunąć skórkę i pestki
  6. Sos gotujemy na średnim ogniu aż woda znacznie odparuje, doprawiamy solą, pieprzem i miodem, dodajemy oregano
  7. Dynię kroimy w półksiężyce o szerokości ok 2 cm, układamy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20 min
  8. Ciasto wygniatam w okrąg, przenosimy na natłuszczoną blaszkę lub kamień do pizzy, smarujemy środek sosem pomidorowym, pozostawiając ok 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach, układamy kawałki upieczonej dyni, plastry mozzarelli, kruszymy gorgonzolę, całość oprószamy sumakiem i pieczmy w piekarniku nagrzanym do temp 250 stopni przez ok 8 min







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler