Przejdź do głównej zawartości

Pizza z dynią i gorgonzolą

Tak się zastanawiam czego nie można zrobić z dyni - de facto ten złoty miąższ nadaje się do wszystkiego. Nie warto trzymać się sztampy i ograniczać te cudowne dynie jedynie do zupy krem, notabene bardzo smacznej, ale możliwości dyniowe są znacznie szersze. Dziś polecam Wam bardzo słoneczną pizzę w kolorach jesieni. Pomidorowy sos w połączeniu z upieczoną dynią, gorgonzolą w przyzwoitych ilościach i kwaskowatym sumakiem zapewnia ciekawe i inne niż zwykle doznania smakowe, powszechnie jadanej pizzy. Ciasto na pizzę można przechowywać w lodówce do 3 dni, nie musicie od razu zużyć całości, choć to chyba nie byłby duży grzech ;) 



Składniki:
Czas przygotowania: 2 h + wyrastanie 12h



Ciasto*

450 g mąki pszennej
1 i 1/3  łyżeczki drożdży instant
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
300  ml wody
2 łyżki oliwy
* z podanej ilości składników ciasta wystarczy na 3 pizze o śr ok 20 cm każda

200 g dyni
100 g sera gorgonzola
100 g mozzarelli
1 łyżeczka sumaku

Sos pomidorowy

1 szalotka
2 ząbki czosnku
400 g pomidorów *
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
* poza sezonem mogą być z puszki


Przygotowanie:


  1. Ciasto - w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, mieszamy mąkę, sól, drożdże i cukier, następnie, wciąż wyrabiając, dolewamy stopniowo wodę, na koniec oliwę
  2.  Kiedy ciasto połączy się w jednolitą masę, przekładamy na blat podsypany mąką i wyrabiamy ok 5 minut, rozciągamy od siebie, składamy i obracamy o 90 stopni, powtarzamy tę czynność aż ciasto stanie się sprężyste
  3. Odkładamy ciasto do miski wysypanej mąką i wstawiamy do lodówki ok co najmniej 12 godzin
  4. Na trzy godziny przed planowanym pieczeniem pizzy wyjmujemy ciasto z lodówki i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  5. Sos pomidorowy - na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory, jeśli używamy świeżych należy je sparzyć, usunąć skórkę i pestki
  6. Sos gotujemy na średnim ogniu aż woda znacznie odparuje, doprawiamy solą, pieprzem i miodem, dodajemy oregano
  7. Dynię kroimy w półksiężyce o szerokości ok 2 cm, układamy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20 min
  8. Ciasto wygniatam w okrąg, przenosimy na natłuszczoną blaszkę lub kamień do pizzy, smarujemy środek sosem pomidorowym, pozostawiając ok 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach, układamy kawałki upieczonej dyni, plastry mozzarelli, kruszymy gorgonzolę, całość oprószamy sumakiem i pieczmy w piekarniku nagrzanym do temp 250 stopni przez ok 8 min







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.