Przejdź do głównej zawartości

Domowy majonez

Domowy majonez smakiem nie dorównuje nawet najlepszemu półkowemu egzemplarzowi. Idealnie doprawiony octem i musztardą, wyrazisty, o kremowej konsystencji, naturalny. Lata doświadczeń i eksperymentów doprowadziły mnie do sukcesu, wreszcie mam majonez jaki mi smakuje. Po pierwsze: zawsze używam ręcznego miksera, nawet nie zawracajcie sobie głowy ręcznym ubijaniem, prawie zawsze się zwarzy, chyba, że macie niebywałą siłę w rękach ;) Po drugie: nie używam oliwy, a extra vergin to już na pewno nie jest dobry wybór, klasyczny olej rzepakowy o neutralnym smaku moim subiektywnym zdaniem jest najlepszy. Po trzecie: zawsze ogrzewam żółtka przed przygotowaniem majonezu, dużo łatwiej się łączą. Po czwarte: dodatkowo doprawiam majonez octem winnym i miodem, poza klasycznym sokiem z cytryny i musztardą, ta zawsze Dijon. Jeśli zaczniecie już sami "kręcić" majonez nigdy nie sięgniecie po kupione egzemplarze.



Składniki na 1 szk
Czas przygotowania: 10 min




2 żółtka
180 ml oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
1/2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz



























Przygotowanie:




1. Żółtka należy ogrzać do temperatury pokojowej, taki łatwiej łączą się z olejem
2. Musztardę mieszamy z sokiem z cytryny
3. Za pomocą trzepaczki do miksera ręcznego ubijamy na najwyższych obrotach  żółtka z musztardą i sokiem z cytryny, następnie bardzo powoli dolewamy olej, na początku po kilka kropel, z czasem kiedy majonez zacznie gęstnieć i nabierać jasnej barwy można dolewać trochę szybciej
4. Kiedy zużyjemy cały olej, a majonez jest stabilny, gęsty o kremowej barwie, dodajemy do niego ocet i miód, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia się składników, jeśli chcemy żeby majonez miał bardziej kremową konsystencję można dodać 1 łyżkę wody, doprawiamy solą i pieprzem
5. Co zrobić jeśli w trakcie ubijania majonez się zwarzy? - przelewamy zwarzony majonez do dzbanka, myjemy dokładnie i osuszamy miskę, wbijamy do niej świeże żółtko oraz 1 łyżkę zwarzonego majonezu, miksujemy aż składniki się połączą, stopniowo dodajemy zwarzony majonez, kiedy zużyjemy cały, zaczynamy wolno dolewamy pozostały olej
6. Majonez przechowujemy w zamkniętym słoiczku, należy spożyć go w ciągu kilku dni












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.