Przejdź do głównej zawartości

Idealne placki ziemniaczane

Moje ulubione danie? Danie z dzieciństwem związane? - placki ziemniaczane. Uwielbiam placki ziemniaczane, niestety ze względu na kaloryczność rzadko je jadam. Jedynie na specjalne zamówienie mojego syna, on przejął w genach to zamiłowanie. Wielbiciele placków ziemniaczanych dzielą się na tych którzy wolą dobrze wypieczone i na tych którzy wolą grube i miękki, ja osobiście jadam wyłącznie te z grubo tartych ziemniaków, czasem w masie ziemniaczanej toną też marchewka lub cukinia, ale to już wariacja na temat. Do placków absolutnie nie wolno dodawać więcej mąki, będą twarde i niesmaczne, zasada ta dotyczy chyba nawet bardziej placów z ziemniaków tartych na tzw. "papkę" niż tych tartych na wiórki. Moje placki przypominają trochę bardziej rösti, czyli szwajcarską potrawę narodową, ale dużo bardziej cenię sobie te złociste, chrupiące wiórki ziemniaków niż jednolita masę. Kwestia zasadnicza: co podawać do placków? Zalecam jogurt naturalny, zdecydowanie mniej kaloryczny niż powszechnie stosowana śmietana, do jogurtu można dodać zioła, czosnek i całość udekorować pomidorkami. Dobrze też sprawdzają się tylko pomidory i starty parmezan, no albo bardzo klasycznie, czyli śmietana i cukier - ale to już wersja dla chudzielców ;) Moja mama podawała też placki ziemniaczane z sosem grzybowym, jako dziecko nie spotkały się jednak z moim uznaniem, ale dziś czemu nie ;) 




Składniki na ok 4 porcje
Czas przygotowania: 30 min




1 kg ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
1 jajko
sól, pieprz
ok 2  łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
olej rzepakowy do smażenia



Do podania

Do wyboru: kwaśna śmietana, jogurt naturalny, pomidorki koktajlowe, starty parmezan, natka pietruszki, cukier, sos grzybowy



Przygotowanie:


1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na ok 15 min, następnie odlewamy wodę która zebrała się na dnie, można lekko odcisnąć ziemniaki dłonią
2. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do  ziemniaków
3. Starte ziemniaki i cebulę łączymy z jajkiem, mąką, solą i pieprzem
4. Na patelni rozgrzewamy olej, dno patelni powinno być przykryte warstwą oleju
5. Nakładamy po łyżce masy ziemniaczanej na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obydwu stron, odsączamy na ręczniku papierowym
6. Podajemy z dowolnymi dodatkami 















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

KK pisze…
Chętnie wciągnełabym taki placek ziemniaczany!

Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.