Przejdź do głównej zawartości

Tarta czter sery i pomidor

Tego lata przerobiłam już wiele kilogramów pomidorów, znikały w leczo, piekły się na zupę, suszyły żeby zatopić się w oliwie, przecierały na ketchup, ale wiele z nich po prostu zjadałam na surowo w towarzystwie twarożku i chleba. Pomysł sera i pomidora z wersji śniadaniowej przerodził się w wersję "lunchową" lub nawet kolacyjną. Tarta skrywa cztery sery, aromat czosnku niedźwiedziego i słodycz dwóch rodzajów pomidorów - pyszna, lekka, w sam raz na zakończenia lata. 


Składniki na 4 os
Czas przygotowania: 90 min



Kruche ciasto




szklanka mąki pszennej
szczypta soli
70 g zimnego masła
1 łyżka smalcu (opcjonalnie)
1 łyżka zimnej wody



Farsz



150 g koziego twarożku
100 g startego sera gouda
200 g twarogu
2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
8 suszonych pomidorów z oleju
1 jajo
5 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone)
2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz








Przygotowanie:




1. Ciasto - masło kroimy w kostkę i rozcieramy palcami z pozostałymi składnikami, szybko zagniatamy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30-60 min
2. W misce mieszamy twaróg, kozi ser, startą goudę
3. Odsączone pomidory rozcieramy w moździerzu lub malakserze na pastę
4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru i wykładamy nim formę do tarty z ruchomym dnem, dociskamy brzegi, nakłuwamy widelcem spód i wstawiamy jeszcze raz do lodówki
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
6. Na tartę wykładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy ceramicznymi kulkami lub grochem, pieczemy ok 15 min, następnie usuwamy papier i dopiekamy jeszcze 10 min, wyjmujemy tarte
7. Spód tarty smarujemy pastą z pomidorów, do masy serowej dodajemy jajko i przyprawy, wykładamy na spód tarty, na wierzchu układamy pokrojone w plastry pomidory, mają na siebie zachodzić, posypujemy wierzch solą i pieprzem oraz startym parmezanem, wstawiamy całość do piekarnika na ok 30 min, aż masa się zetnie











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler