Przejdź do głównej zawartości

Mini serniczki z białą czekoladą na spodzie brownie

Mam słabość do serników, to zdecydowanie jeden z moich ulubionych deserów. Najbardziej lubię kiedy masa jest aksamitna, nie za sucha, absolutnie nie lubię serników pieczonych z dodatkiem ubitej piany z białek, są dziwnie napowietrzone. Serniki w ogóle cieszą się dużym powodzeniem, zawsze jako pierwsze znikają ze stołu, ja nie wyobrażam sobie bez niego wielkanocnego podwieczorku, ale serwują sobie tą przyjemność w wersji mini również bez okazji. Mini serniczki na spodzie brownie w bardzo przyjemny sposób rozpoczną lub zwieńczą dzień pracy. 

Składanki na 12 szt

Czas przygotowania: 45 min + schładzanie 


Masa serowa




500 g twarogu trzykrotni mielonego
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
60 ml śmietany 36%
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
laska wanilii
250 g cukru



Czekoladowy spód



70 g ciemnej czekolady
70 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
1 jajko
40 g mąki 








Dodatkowo 




250 g borówek amerykańskich



Przygotowanie:



1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Spód - czekoladę łamiemy w kostkę, roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. W innej miseczce ubijamy na pianę jajko.
Łączymy wszystkie składniki, najpierw delikatnie mieszamy utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem
3. Masę brownie wylewamy do przygotowanych foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok 10-15 min, wyjmujemy
5. Masa - twaróg, cukier i mascarpone ucieramy, dodajemy skrobię ziemniaczaną, ziarenka wanilii, rozpuszczoną białą czekoladę i śmietankę, miksujemy
7. Do masy wbijamy po jednym jajku, masę wylewamy łyżką na podpieczone spody
8. Mini serniczki wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, masa nie powinna być płynna
9. Serniczki muszą spędzić w lodówce ok 12 godzin, dopiero wtedy nabierają właściwej konsystencji, przed podaniem wyjąć z lodówki żeby ogrzały się do temp pokojowej i posypujemy borówkami lub innymi ulubionymi owocami


*wszystkie składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową, najlepiej wyjąc je z lodówki noc przed pieczeniem








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Make Life Green pisze…
zjadłabym do kawki!
gin pisze…
Mmm, takie cudownie kremowe... Marzenie :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler