Składanki na 12 szt
Czas
przygotowania: 45 min + schładzanie
Masa
serowa
500
g twarogu trzykrotni mielonego
250
g serka mascarpone
100
g białej czekolady
60
ml śmietany 36%
4 jajka
3
łyżki mąki ziemniaczanej
laska
wanilii
250
g cukru
Czekoladowy spód
70 g ciemnej czekolady
70 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
1 jajko
40 g mąki
Dodatkowo
250 g borówek amerykańskich
Przygotowanie:
1.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2.
Spód - czekoladę łamiemy w kostkę, roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. W innej miseczce ubijamy na pianę jajko.
Łączymy wszystkie składniki, najpierw delikatnie mieszamy utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem
3. Masę brownie wylewamy do przygotowanych foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok 10-15 min, wyjmujemy
5.
Masa - twaróg, cukier i mascarpone ucieramy, dodajemy skrobię
ziemniaczaną, ziarenka wanilii, rozpuszczoną białą czekoladę i
śmietankę, miksujemy
7.
Do masy wbijamy po jednym jajku, masę wylewamy łyżką na
podpieczone spody
8. Mini serniczki wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, masa nie powinna być płynna
9.
Serniczki muszą spędzić w lodówce ok 12 godzin, dopiero wtedy nabierają właściwej konsystencji, przed podaniem wyjąć z lodówki żeby ogrzały się do temp pokojowej i posypujemy borówkami lub innymi ulubionymi owocami
*wszystkie
składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową, najlepiej
wyjąc je z lodówki noc przed pieczeniem


Komentarze