Przejdź do głównej zawartości

Mango smoothie

Kiedy żar leje się z nieba, i nijak daje się nam przed nim schronić z pomocą przychodzą lody, lemoniady z dużą ilością kostek lodu, soczyste owoce jak arbuz, melon czy ogórki oraz owocowe smoothies. Banalne w wykonaniu, nieograniczone w ilości i rodzaju owoców, smakują zawsze i wszędzie, podczas gdy tradycyjne lody mogą mdlić z nadmiaru słodyczy, owocowe koktajle przyjemnie odświeżają podniebienie. A czy wiecie, że np w krajach arabskich gdzie panują  upały nie tylko kilka dni w roku, pija się gorącą herbatę, i to najlepiej miętową w celu schłodzenia organizmu, dziwne, ale działa. Organizm człowieka musi cały czas zachowywać stały poziom ciepła i dlatego niemal natychmiast reaguje na gwałtowne obniżenie temperatury. Skutek jest taki, że pocimy się jeszcze bardziej, co wzmaga nasze pragnienie. Łyk zimnego napoju jest, więc jedynie chwilową ulgą. Z herbatą sprawa wygląda nieco inaczej. Zamiast obniżać temperaturę organizmu, podnosi ją, co w rezultacie skutkuje uczuciem chłodu. Nie wszystko jest jednak takie proste, złudzenie chłodu sprawia, że nie chce nam się pić co w efekcie może doprowadzić do odwodnienie, zatem w walce z upałem kierujmy się zdrowym rozsądkiem i pamiętajmy - 2 litry dziennie - wliczamy w to oczywiście, zimne, odświeżające smoothies ;) 




Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania : 10 min



1 dojrzałe mango
1 cm kawałeczek świeżego imbiru*
garść mięty
kilka kostek lodu
1-2 łyżek miodu
szczypta mielonego kardamonu
sok z 1/2 cytryny




*imbiru nie zamieniamy na mielony, ten jest ślinie rozgrzewający











Przygotowanie:


1. Mango odkrawamy od pestki, wyłuskujemy z pestki i dodajemy do blendera, miksujemy razem z obranym kawałkiem świeżego imbiru, listkami mięty i kostkami lodu, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
2. Doprawiamy miodem, sokiem z cytryny i kardamonem, mieszamy, podajemy natychmiast lub schładzamy w lodówce do czasu podania
















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Foodmania pisze…
pyszny koktajl, a przy tym uroczo podany :)
Rak chodzi wspak pisze…
bardzo mi miło ;) pozdrawiam!
KK pisze…
100% mango! To lubię ;-)
Rak chodzi wspak pisze…
mango i kilka odświeżających akcentów ;) Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.