Moje wspomnienia porzeczkowe sięgają dzieciństwa, kiedy to po obfitych zbiorach porzeczek całe kosze znikały w metalowym garnku do zadań specjalnych, który doprowadzał owoce do konsystencji papki, po czy poprzez metalowy kranik wypuszczał rubinowy sok do ustawionej na krześle misy. Jako dziecko nie przepadałam za porzeczkami, zwłaszcza czarnymi, bardzo zachwycał mnie ich wygląd, ale smak pozostawiał wiele do życzenia. Skomponowane soki kończyły na półce spiżarni i czekały na zimę, aby w gorącej herbacie przywołać letnie wspomnienia. Dziś z radością witam porzeczki na straganach, zjadam na surowo, dodaję do owsianki, przetwarzam na konfitury, musu i soki.
Składniki na ok 20 szt
Czas przygotowania: 25 min
125 g masła
150 g mąki pszennej
3 łyżki mąki dyniowej *
150 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
150 g czerwonej porzeczki
150 g mąki pszennej
3 łyżki mąki dyniowej *
150 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
150 g czerwonej porzeczki
Mus porzeczkowy
400 g czerwonych porzeczek
110 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
110 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
*mąkę dyniowa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zrobić samemu z pestek dyni, wystarczy je zmielić w młynku lub dobrym malakserze
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
2. W misie miksera umieszczamy masło, mąkę pszenną i dyniowa, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii
3. Miksujemy całość do otrzymania gładkiej masy ciasteczkowej
5. Na sam koniec dodajemy grubo posiekaną czekoladę, mieszamy
6. Ciasto będzie bardzo klejące
7. Blachę wkładamy papierem do pieczenia
8. Masę ciasteczkową nabieramy łyżką i pomagając sobie drugą wykładamy na blachę w dość dużych odstępach, gdyż ciastka rozlewają się na boki
9. Spłaszczyć łyżką i na każde ciastko nałożyć 1 łyżeczkę musu porzeczkowego i za pomocą patyczka rozprowadzić go po ciasteczka
10. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 10 minut
11. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, następnie przełożyć na kratkę, ciastka tuż po upieczeniu są bardzo miękkie, z czasem twardnieją i łatwiej je przenieść
12. Mus porzeczkowy - porzeczki obieramy z ogonków, dodajemy do rondla razem z cukrem i sokiem z cytryny i gotujemy ok 10-15 min, następnie przecedzamy przez sito, mocno dociskając łyżką, odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia
3. Miksujemy całość do otrzymania gładkiej masy ciasteczkowej
5. Na sam koniec dodajemy grubo posiekaną czekoladę, mieszamy
6. Ciasto będzie bardzo klejące
7. Blachę wkładamy papierem do pieczenia
8. Masę ciasteczkową nabieramy łyżką i pomagając sobie drugą wykładamy na blachę w dość dużych odstępach, gdyż ciastka rozlewają się na boki
9. Spłaszczyć łyżką i na każde ciastko nałożyć 1 łyżeczkę musu porzeczkowego i za pomocą patyczka rozprowadzić go po ciasteczka
10. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 10 minut
11. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, następnie przełożyć na kratkę, ciastka tuż po upieczeniu są bardzo miękkie, z czasem twardnieją i łatwiej je przenieść
12. Mus porzeczkowy - porzeczki obieramy z ogonków, dodajemy do rondla razem z cukrem i sokiem z cytryny i gotujemy ok 10-15 min, następnie przecedzamy przez sito, mocno dociskając łyżką, odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia


Komentarze
Zapraszam do mojego wegańskiego bloga http://make-life-green.blogspot.com/