Przejdź do głównej zawartości

Dyniowe ciasteczka z konfiturą porzeczkową i czekoladą


Moje wspomnienia porzeczkowe sięgają dzieciństwa, kiedy to po obfitych zbiorach porzeczek całe kosze znikały w metalowym garnku do zadań specjalnych, który doprowadzał owoce do konsystencji papki, po czy poprzez metalowy kranik wypuszczał rubinowy sok do ustawionej na krześle misy. Jako dziecko nie przepadałam za porzeczkami, zwłaszcza czarnymi, bardzo zachwycał mnie ich wygląd, ale smak pozostawiał wiele do życzenia. Skomponowane soki kończyły na półce spiżarni i czekały na zimę, aby w gorącej herbacie przywołać letnie wspomnienia. Dziś z radością witam porzeczki na straganach, zjadam na surowo, dodaję do owsianki, przetwarzam na konfitury, musu i soki. 




Składniki na ok 20 szt
Czas przygotowania: 25 min



125 g masła
150 g mąki pszennej
3 łyżki mąki dyniowej *
150 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
150 g czerwonej porzeczki


Mus porzeczkowy


400 g czerwonych porzeczek
110 g cukru
1 łyżka soku z cytryny


















*mąkę dyniowa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zrobić samemu z pestek dyni, wystarczy je zmielić w młynku lub dobrym malakserze


Przygotowanie:



1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
2. W misie miksera umieszczamy masło, mąkę pszenną i dyniowa, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii
3. Miksujemy całość do otrzymania gładkiej masy ciasteczkowej
5.  Na sam koniec dodajemy grubo posiekaną czekoladę, mieszamy
6. Ciasto będzie bardzo klejące
7. Blachę wkładamy papierem do pieczenia
8. Masę ciasteczkową nabieramy łyżką i  pomagając sobie drugą wykładamy na blachę w dość dużych odstępach, gdyż ciastka rozlewają się na boki
9. Spłaszczyć łyżką i na każde ciastko nałożyć 1 łyżeczkę musu porzeczkowego i za pomocą patyczka rozprowadzić go po ciasteczka
10. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 10 minut
11. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, następnie przełożyć na kratkę, ciastka tuż po upieczeniu są bardzo miękkie,  z czasem twardnieją i łatwiej je przenieść
12. Mus porzeczkowy - porzeczki obieramy z ogonków, dodajemy do rondla razem z cukrem i sokiem z cytryny i gotujemy ok 10-15 min, następnie przecedzamy przez sito, mocno dociskając łyżką, odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Foodmania pisze…
świetne placuszki!
KK pisze…
Niesamowicie wygląda, piękne zdjęcia, aż ślinka cieknie ;-P

Zapraszam do mojego wegańskiego bloga http://make-life-green.blogspot.com/

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi