Przejdź do głównej zawartości

Bezglutenowe placuszki z cukinii z sosem pomidorowym

Ostatnia wizyta na targu warzywnym zaowocowała skrzynką pomidorów i sporej wielkości cukinią, wybraną pieczołowicie przez moje dzieciaki ze sterty równie dorodnych i cudownie pokrzywionych cukinii. Swoją drogą wybór cukinii na obiad zawdzięczamy pewnie tym dziwacznym kształtom jakie może przyjmować to pyszne i wszechstronne warzywo. Mimo, iż ciężko czasem namówić dzieci do zjedzenia czegoś zielonego to w tym przypadku placuszki nie musiały długo czekać na dziecięcą aprobatę. Zamiast mąki pszennej, która lubi utwardzać placuszki, dodaję zdrowszą mąkę dyniową, a sos wzbogacam cynamonem w efekcie otrzymujcie pyszne, szybkie i zdrowe danie. Cukinia odkwasza organizm i poprawia przemianę materii, pomidory natomiast swoje zdrowotne właściwości zawdzięczają głównie dzięki dużej zawartości antyoksydantów i likopenu. 

 



Składniki na ok 3 porcje
Czas przygotowania: 25 min

ok 1.5 kg cukinii
1 jajko
ok 4 łyżki mąki dyniowej
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia




Sos pomidorowy

ok 2 kg pomidorów
1 cebula
ok 3 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta cynamonu 
1 łyżeczka płatków chilli 
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
natka pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek









Przygotowanie:


1. Sos pomidorowy - pomidory kroimy w kostkę, posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy w szerokim rondlu na oliwie z oliwek, kiedy się zeszkli dorzucamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, chilli, cynamonem i gotujemy na dużym ogniu ok 20 min, sos powinien zgęstnieć, a pomidory się rozpaść, jeśli pomidory nie były wystarczająco słodkie można dodać ok 1 łyżki miodu
2. Cukinię dokładnie oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki usuwamy pestki, pozostałą część ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajko i mąkę dyniową, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy całość
3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta, spłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obydwu stron, przewracamy placuszki bardzo delikatnie, przekładamy placuszki na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiaru oleju
4. Podajemy z gorącym sosem pomidorowym i posiekaną pietruszką 


*mąkę dyniową można dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub zmielić pestki dyni w młynku 

















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Foodmania pisze…
idealne na lekki lunch :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.