Przejdź do głównej zawartości

Babeczki Eton Mess z porzeczkami

Niebywale delikatne babeczki ze starannie utartego masła rozpływają się wręcz w ustach. Cierpkie owoce porzeczki czerwonej zamieniamy w mus i bawimy się nim niczym farba. Ta lepka papka owocowa nie tylko przyjemnie barwi ciasto, ale nadaje mu też kwaskowatego posmaku. Śnieżnobiałe bezy nadają babeczkom tekstualności dzięki swojej chrupiące skorupkę, a ciągnący środek przyjemnie skleja zęby.  Babeczki podajemy w temperaturze pokojowej, bo krem zastyga mocno w lodówce, dodatkowo oprószając je kawałeczkami bezy i dekorując lepkim musem. Ten ekstremalnie słodki bałagan finalnie prowadzi nas do spokoju ducha, bo czyż może być inaczej po czymś tak pysznie słodkim...? Oczywiście porzeczki można zastąpić innymi owocami, nadadzą się maliny, wiśnie, truskawki, ja jednak uwielbiam te rubinowe wisiory porzeczek. 


Składniki: na 18 szt
Czas przygotowania: 120 min



Babeczki

250 g mąki pszenne
250 g miękkiego masła
250 g cukru
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
szczypta soli

Porzeczkowy mus

400 g czerwonych porzeczek
110 g cukru
1 łyżka soku z cytryny

Krem

300 g miękkiego masła
4 łyżki mleka
1 laska wanilii
300 g cukru pudru








Bezy

4 białka ( w sumie 160 g )
240 g cukru
szczypta soli
*na każde 40 g białka przypada 60 g cukru, ta zasada sprawdza się i bezy wychodzą idealne 



Przygotowanie:


1. Bezy - można upiec dzień wcześniej, w sterylnie czystej i suchej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, kiedy białka się już dobrze spienią, zaczynamy dosypywać cukier w 4 partiach, wciąż ubijamy mikserem aż piana zacznie tworzyć łagodne wierzchołki i będzie błyszcząca, uważajmy bo pianę tez da się przebić, kiedy stanie się pierzasta trzeba wszystko zacząć od nowa 
2. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, za pomocą rękawa cukierniczego, wyciskamy okrągłe bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, i suszymy ok 60-80 min, z podanej ilości wychodzi ok 12 szt wielkości dłoni
3. Idealnie kiedy beza jest śnieżnobiała, musi natomiast być krucha z wierzchu, miękka i ciągnąca w środku 
4. Mus porzeczkowy - porzeczki obieramy z ogonków, dodajemy do rondla razem z cukrem i sokiem z cytryny i gotujemy ok 10-15 min, następnie przecedzamy przez sito, mocno dociskając łyżką, odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia
5. Babeczki -  do miski miksera przesiewamy mąkę, proszek, sodę, sól, dodajemy cukier, jaja i miękkie masło, miksujemy aż składniki zmienią się w puszystą masę, na koniec dodajemy ok 3-4 łyżek musu porzeczkowego, nie mieszamy dokładnie, mają pozostać smugi musu w cieście, najlepiej zrobić tylko kilka ruchów łyżką
6. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, foremki do babeczek wypełniamy papilotkami, za pomocą dwóch łyżek nakładamy ciasto do 2/3 wysokości papilotek i pieczemy ok 20 min, studzimy na kratce
7. Krem - miękkie masło miksujemy ok 7 minut mikserem aż stanie się puszyste, dodajemy ziarenka wanilii i stopniowo dosypujemy cukier puder, na koniec dodajemy pokruszone ok 4 bezy, mieszamy już łyżką 
8. Na babeczki nakładamy niedbale porcję kremu z bezami, dekorujemy resztą musu owocowego, pokruszonymi bezami i porzeczkami 





















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler