Składniki: na 18 szt
Czas przygotowania: 120 min
Babeczki
Porzeczkowy mus
Krem
Bezy
Przygotowanie:
1. Bezy - można upiec dzień wcześniej, w sterylnie czystej i suchej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, kiedy białka się już dobrze spienią, zaczynamy dosypywać cukier w 4 partiach, wciąż ubijamy mikserem aż piana zacznie tworzyć łagodne wierzchołki i będzie błyszcząca, uważajmy bo pianę tez da się przebić, kiedy stanie się pierzasta trzeba wszystko zacząć od nowa
2. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, za pomocą rękawa cukierniczego, wyciskamy okrągłe bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, i suszymy ok 60-80 min, z podanej ilości wychodzi ok 12 szt wielkości dłoni
3. Idealnie kiedy beza jest śnieżnobiała, musi natomiast być krucha z wierzchu, miękka i ciągnąca w środku
4. Mus porzeczkowy - porzeczki obieramy z ogonków, dodajemy do rondla razem z cukrem i sokiem z cytryny i gotujemy ok 10-15 min, następnie przecedzamy przez sito, mocno dociskając łyżką, odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia
5. Babeczki - do miski miksera przesiewamy mąkę, proszek, sodę, sól, dodajemy cukier, jaja i miękkie masło, miksujemy aż składniki zmienią się w puszystą masę, na koniec dodajemy ok 3-4 łyżek musu porzeczkowego, nie mieszamy dokładnie, mają pozostać smugi musu w cieście, najlepiej zrobić tylko kilka ruchów łyżką
6. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, foremki do babeczek wypełniamy papilotkami, za pomocą dwóch łyżek nakładamy ciasto do 2/3 wysokości papilotek i pieczemy ok 20 min, studzimy na kratce
7. Krem - miękkie masło miksujemy ok 7 minut mikserem aż stanie się puszyste, dodajemy ziarenka wanilii i stopniowo dosypujemy cukier puder, na koniec dodajemy pokruszone ok 4 bezy, mieszamy już łyżką
8. Na babeczki nakładamy niedbale porcję kremu z bezami, dekorujemy resztą musu owocowego, pokruszonymi bezami i porzeczkami


Komentarze