Przejdź do głównej zawartości

Pyszna sałatka z bobu czyli bób z pangrattato

Bób pakowany w woreczki wciąż kusi i kusi, kupuje codziennie w nadziei, że powstanie z niego kolejne smaczne danie. Bób z pangrattato to jedno z moich ulubionych letnich dań z wykorzystaniem tego zielonego zawodnika. Danie można przygotować bardzo szybko, a w towarzystwie kawałka bagietki i zgrillowanych warzyw zaspokoi głód niespodziewanych gości. Obieranie ugotowanego bobu polecam zlecić dzieciakom, wyciskanie jaskrawo-zielonych fasole z osłonek to świetna zabawa, nawet jeśli nie wszystkie fasoli pozostaną w swoim kształcie to i tak warto scedować tą pracę na kogoś innego. 





Składniki na 4-6 osób
Czas przygotowania: 25 min




1 kg bobu
300 g czerstwego chleba
4 łyżki oliwy extra vergine
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
parmezan
odrobina soku z cytryny





















Przygotowanie:

1. Bób wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 15 min
2. Odcedzamy i obieramy
3. Chleb kruszymy w malakserze na drobne okruchy, czosnek drobno siekamy
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy okruchy i czosnek i smażymy aż staną się chrupiące
5. Mieszamy pangrattato z bobem, doprawiamy solą , pieprzem i sokiem z cytryny, można skropić dodatkowo oliwą, oprószamy parmezanem 
6. Bób z pangrattato świetnie smakuje jako dodatek do dania głównego, ale sprawdza się również na kanapce na z pastą z bobu i awokado (przepis)








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Justyna Żak pisze…
smacznie i zdrowo:)
kornik pisze…
Bardzo mi się podoba taka wersja podania bobu:)
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Make Life Green pisze…
Uwielbiam takie proste przepisy! Szybkie, odżywcze, zdrowe ;-)
Anna Petryna pisze…
ja również lubię proste połączenia, cieszę się, że przepis przypadł do gustu. Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.