Przejdź do głównej zawartości

Pstrąg z tabbouleh i grillowanymi pomidorkami

Kwintesencją Tabbouleh jest pietruszka, to kluczowy składniki nie tylko tej sałatki, ale również całej palestyńskiej kuchni i jest tam traktowana z dużym szacunkiem. Nikt tak naprawdę nie pamięta skąd wzięła się Tabbouleh, prawdopodobnie przybyła do Jerozolimy z Libanu i Syrii, pewne jest jedno, że szybko stała się integralną częścią palestyńskiego dziedzictwa. Tabbouleh to sałatka pietruszkowa, a nie bulgurowa, choć ilość pietruszki zmienia się w zależności od tego kto ją przygotowuje, Libańczycy używają jej naprawdę niewiele. podczas gdy Palestyńczycy sypią więcej.






Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min




4 pstrągi
sól, pieprz
sok i skórka z cytryny
4 ząbki czosnku
oliwa extra vergine
ok 500 g pomidorków koktajlowych na gałązce



Tabbouleh


3 pęczki pietruszki
1 pęczek mięty
1/3 szklanki kaszy bulgur
sok z 1 cytryny
ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
1 pomidor
1/2 cebuli











Przygotowanie:



1. Pstrągi myjemy i osuszamy, mieszamy ze sobą ok 1/3 oliwy extra vergine, sok i startą skórkę z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz zalewamy pstrągi, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso i pozostawiamy do zamarynowania na ok 30 min
2. Tabbouleh - kaszę gotujemy ok 10 minut w osolonym wrzątku, w proporcjach 1 porcja kaszy do 2,5 wody, bez przykrycia, następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy na ok 10 min, następnie mieszamy widelcem
3. Miętę i pietruszkę drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pomidora pozbywamy szypułek i pestek, miąższ kroimy w kostkę, mieszamy wszystkie pokrojone składniki z kaszą
4. W kubku mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz , zalewamy tabbouleh, mieszamy
5. Pstrągi krótko obsmażamy na rozgrzanej oliwie, ok 1 min z każdej strony, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 10 minut
6. Na patelnię po smażeniu pstrągów wrzucamy pomidorki koktajlowe, z gałązkami, szybko smażymy na dużym ogniu, uwaga pryskają, kiedy się przyrumienią zdejmujemy na talerz
7. Pstrągi podajemy z tabbouleh i grillowanymi pomidorkami














Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler