Przejdź do głównej zawartości

Sernik na czekoladowym spodzie z musem truskawkowym

Ciasto doskonałe, łączy w sobie wszystko co kocham - truskawki, sernik i brownie, wszystkie warstwy w jednym kawałku ciastka sprawiają, że to mój "ciastowy" hit tego lata. Dodatkowo mus truskawkowy można dowolnie modyfikować, truskawki zamienić na maliny, borówki lub wiśnie. Dla mnie truskawki doskonale łączą się z czekoladą więc zostawiłam jak jest.
Inspiracja z lekkimi modyfikacjami "Kwestia smaku"

Składniki na formę: 40/25
Czas przygotowania: 90 min + 3 h chłodzenie

Spód



300 g masła
300 g gorzkiej czekolady
4 jajka
1 szklanka cukru
180 g mąki pszennej


Sernik


1 kg zmielonego twarogu
4 łyżki mąki  ziemniaczanej
1 laska wanilii
1 szklanka cukru
2 jaja

















Mus truskawkowy


2 galaretki truskawkowe
600 g truskawek *
1/2 szklanki cukru
200 g jogurtu greckiego

*poza sezonem można użyć mrożonych 

Przygotowanie:

1. Mus truskawkowy - galaretki przygotowujemy z 800 ml wody,  mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się 
2. Truskawki odszypułkować i włożyć do rondelka, dodać cukier i gotować na większym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 7 minut aż zmiękną, zaczną się rozpadać i będą otoczone gęstym sosem
3. Truskawki dodać do galaretki, wymieszać i ostudzić, gdy galaretka będzie już zimna dodać do niej jogurt i lekko zblendować, powinny pozostać kawałeczki truskawek, schładzamy w lodówce, pilnujemy żeby masa nam nie zastygła
4. Spód - foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 160 stopni
5. Roztapiamy w rondelku masło, dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
6. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i krótko miksujemy na gładko
7. Dodajemy mąkę  i krótko miksujemy na jednolite ciasto
8. Wykładamy masę do przygotowanej blaszki i pieczemy ok. 20 minut, wyjąć z piekarnika, nie wyłączać
9. Masa serowa - miksujemy  twaróg z mąką ziemniaczaną, cukrem i nasionkami wyłuskanymi z laski wanilii, do połączenia się składników, dodajemy jajko i jeszcze raz miksujemy
10. Masę serową wylewamy na podpieczony spód  i pieczemy przez ok. 40 minut do zastygnięcia masy, studzimy
11. Na ostudzoną masę serową wylewamy tężejący mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny lub na całą noc 
12. Kroimy mokrym i lekko ciepłym nożem, dekorujemy truskawkami











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

kornik pisze…
Fajne takie trójkolorowe ciacho:)
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
wedelka pisze…
Boskie :) Piękne kolory :)
Anna Petryna pisze…
bardzo się cieszę, że ciacho się spodobało, ja się w nim zakochałam ;) pozdrawiam ciepło!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler