Przejdź do głównej zawartości

Sernik na czekoladowym spodzie z musem truskawkowym

Ciasto doskonałe, łączy w sobie wszystko co kocham - truskawki, sernik i brownie, wszystkie warstwy w jednym kawałku ciastka sprawiają, że to mój "ciastowy" hit tego lata. Dodatkowo mus truskawkowy można dowolnie modyfikować, truskawki zamienić na maliny, borówki lub wiśnie. Dla mnie truskawki doskonale łączą się z czekoladą więc zostawiłam jak jest.
Inspiracja z lekkimi modyfikacjami "Kwestia smaku"

Składniki na formę: 40/25
Czas przygotowania: 90 min + 3 h chłodzenie

Spód



300 g masła
300 g gorzkiej czekolady
4 jajka
1 szklanka cukru
180 g mąki pszennej


Sernik


1 kg zmielonego twarogu
4 łyżki mąki  ziemniaczanej
1 laska wanilii
1 szklanka cukru
2 jaja

















Mus truskawkowy


2 galaretki truskawkowe
600 g truskawek *
1/2 szklanki cukru
200 g jogurtu greckiego

*poza sezonem można użyć mrożonych 

Przygotowanie:

1. Mus truskawkowy - galaretki przygotowujemy z 800 ml wody,  mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się 
2. Truskawki odszypułkować i włożyć do rondelka, dodać cukier i gotować na większym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 7 minut aż zmiękną, zaczną się rozpadać i będą otoczone gęstym sosem
3. Truskawki dodać do galaretki, wymieszać i ostudzić, gdy galaretka będzie już zimna dodać do niej jogurt i lekko zblendować, powinny pozostać kawałeczki truskawek, schładzamy w lodówce, pilnujemy żeby masa nam nie zastygła
4. Spód - foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 160 stopni
5. Roztapiamy w rondelku masło, dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
6. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i krótko miksujemy na gładko
7. Dodajemy mąkę  i krótko miksujemy na jednolite ciasto
8. Wykładamy masę do przygotowanej blaszki i pieczemy ok. 20 minut, wyjąć z piekarnika, nie wyłączać
9. Masa serowa - miksujemy  twaróg z mąką ziemniaczaną, cukrem i nasionkami wyłuskanymi z laski wanilii, do połączenia się składników, dodajemy jajko i jeszcze raz miksujemy
10. Masę serową wylewamy na podpieczony spód  i pieczemy przez ok. 40 minut do zastygnięcia masy, studzimy
11. Na ostudzoną masę serową wylewamy tężejący mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny lub na całą noc 
12. Kroimy mokrym i lekko ciepłym nożem, dekorujemy truskawkami











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

kornik pisze…
Fajne takie trójkolorowe ciacho:)
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
wedelka pisze…
Boskie :) Piękne kolory :)
Rak chodzi wspak pisze…
bardzo się cieszę, że ciacho się spodobało, ja się w nim zakochałam ;) pozdrawiam ciepło!
Anonimowy pisze…
Witam.Dziś piekłam sernik i po upieczeniu wyszedł równy a po jakimś czasoe zrobił się falowany nie wiem dlaczego,czy możliwe że jak piekłam spód to w dwóch miekscach się takie górki zrobiły i też nie wiem dlaczego i ptzez to wyszedł falowany?jakie mogą być przyczyny?😉

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.