Przejdź do głównej zawartości

Kurczak z sałatką z kaszy bulgur i tzatzykami

Otrzymywany z gotowanych, suszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy - mowa o kaszy bulgur. Dla mieszkańców Bliskiego Wschodu kasza bulgur to obok ryży jeden z podstawowych składników codziennej diety, i tak aż do ponad 400 lat. Nic dziwnego ta kasza to prawdziwa skarbnica cennych minerałów. Bulgur korzystnie wpływa układ nerwowy, poprawia pracę serca i obniża ciśnienie krwi, zawiera również sporo cennego kwasu foliowego, powinny więc ją jadać kobiety w ciąży, ponadto zawiera dużo więcej błonnika niż pozostałe kasze i jest dużo mniej kaloryczny - co więcej trzeba, żeby zjeść bulgur na na wczesnoletni obiad w towarzystwie chudego mięsa i masy kolorowych warzyw. Smacznego poniedziałku ;)


Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania 25 min

4 piersi z kurczaka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziela angielskiego
pieprz
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
oliwa z oliwek

Tzatzyki

2 ogórki 
4 ząbki czosnku
200 g jogurtu greckiego
koperek
pieprz
sól















Sałatka

1 szklanka kaszy bulgur
1 czerwona papryka
3 cebulki dymki
1 szklana mrożonego groszku
koperek
100 g sera koziego lub feta

Przygotowanie:

1. Piersi kurczaka układamy na papierze do pieczenia, lekko rozbijamy, oprószamy mieszanką mielonego ziela angielskiego, papryki wędzonej, soli i pieprzu, wklepujemy przyprawy w mięso
2. Bulgur gotujemy w osolonym wrzątku, (2 szklanki) ok 15-20 minut
3. Tzatzyki - ogórki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i pozostawiamy na sicie ok 15 minut aż znaczna część wody odcieknie, następnie mieszamy ze roztartym czosnkiem, jogurtem i posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
4. Ugotowaną kasze mieszamy z pokrojoną w kosteczkę czerwoną papryką, posiekaną cebulką dymkę, blanszowanym we wrzątku, ok 3 minuty, groszkiem i koperkiem 
5. Kurczaka smażymy ok 4-5 minut z każdej strony na oliwie, kroimy w poprzek, podajemy z sałatka i tzatzykami, oprószamy całość roztartym w palcach serem









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler